Project CARS is heel realistisch - afgezien van één bottleneck

Project CARS is heel realistisch - afgezien van één bottleneck

14-05-2015 17:11 Laatste update: 28-04-2018 00:07

Racegame Project CARS ziet er fantastisch uit en is pittig om onder de knie te krijgen. Hoeveel realistischer kan 't nog?

Eerder lieten we op Bright al zien dat de beelden uit het spel Project CARS bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Inmiddels hebben we het spel gespeeld en het ziet er werkelijk waar fantastisch uit. Als het regent glijden de druppels realistisch over je voorruit. Raak een curbstone met teveel gas op de wielen en je staat achterstevoren.

Op een paar glitches tijdens pitstops na, dient de vraag zich aan: hoeveel realistischer kan het? En hoeveel realistischer willen we onze games?

Bottleneck

Ik ben al een tijdje getrouwd en woon samen in wat anderen wel eens liefkozend een Pinterest-huis noemen. Dode koe op de vloer, dode vlinder aan de muur, hoge plafonds, designklassiekertje: hipster-kwartet, zeg maar. Een stuurtje voor racespelletjes zou dan ook vreselijk detoneren in ons zorgvuldig bij elkaar gezocht paradijsje. Een tv-scherm groter dan 40 inch ook.

En dus zit ik op de bank met een XBox One-controller Donnington Park onveilig te maken in mijn Renault Clio Cup. De grootste frustratie daarbij is dat het lastig is om gedoseerd te sturen en gas te geven met dat ding. Goeie tweede is dat ik na een half uurtje last krijg van m'n schouders omdat ik voorover gebogen op mijn knieën leun.

De bottleneck zit hem dus zeker niet in de game, maar in de omgeving waarin ik (en ik vermoed de meeste mensen) de game spelen. Ik heb een racestoel en een stuurtje nodig, maar wil liever niet single zijn. Een lastige combinatie.

Zo realistisch maakt Project CARS de race-ervaring.

En zie hier de bottleneck waar ze geen invloed op hebben.

Spelplezier

Project CARS geeft je de mogelijkheid om tientallen auto's te rijden in raceseries die gedurende je carriere moeilijker worden. Je kunt zelfs beginnen in karts. Theoretisch heel leuk, maar niet te doen met een gewone controller. Ik stapte dus snel over naar de Renault Clio Cup. Dat is al een flink stukje makkelijker te besturen. Maar ik vermoed dat zo'n klein autostuurtje op de knietjes beter werkt.

Nu wil ik mensen die hun huis leuk ingericht hebben, zeker niet aanraden om allemaal het bankstel in te ruilen voor een Recarostoel. Maar ik vermoed dat racegames weinig realistischer kunnen worden dan Project CARS. Tenzij we na de recessie allemaal een game-room aan kunnen bouwen.