Duurtest Jeep Renegade, conclusie: aangenaam puberaal

Duurtest Jeep Renegade, conclusie: aangenaam puberaal

15-04-2015 22:16 Laatste update: 28-04-2018 00:38

Na 4 weken met de Renegade is het tijd voor conclusies. Heeft Jeep zichzelf relevant gemaakt met deze instapper?

De Renegade heeft ons vier weken lang positief verrast. Een auto waar Jeep op staat, zonder vierwielaandrijving, op dezelfde basis als een Fiat? Dat kan niet goed gaan, dacht ik van tevoren. Maar op bijna alle fronten is deze auto een aanrader. Maar laten we met de minpunten beginnen.

De Jeep zuipt niet Amerikaans veel, maar voor een auto in dit segment vind ik 1 op 14 eigenlijk wel de ondergrens. Hoe voorzichtig ik het gaspedaal ook beroerde, hoe ik ook uitrolde voor honderden meters, richting de beloofde 1 op 16,5 kwam ik niet. Wat mij betreft is ook de aanschafprijs iets te hoog, maar dat kan komen doordat we vorige maand in de Citroën Cactus reden, die meer ruimte biedt voor minder geld. Directe concurrenten zijn ongeveer gelijk geprijsd.

Het design verdeelt meningen. Gisteren fietste er een jongedame langs, die riep "mijn vader vindt dat u een mooie auto heeft". Kijk, dat zijn de berichten. Persoonlijk vind ik de auto recht van voren en recht van achteren echt heel geslaagd, maar het zijaanzicht, daar gaat iets niet helemaal lekker. Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor auto's die veel mensen lelijk vinden en sommige prachtig. Het alternatief is namelijk meestal een ontwerp waar niemand naar omkijkt.

Een iconisch plaatje, uit een gunstige hoek.

"Ciao baby"

Is het een man? Is het een Neanderthaler?

Het allerleukste aan de Jeep is echter de humor. Met gevoel voor zelfspot wordt de historie en de kernwaarden van het merk in de auto verwerkt. Recent ontdekte ik nog een paar nieuwe geintjes: onder de brandstofklep zit een spin met een "Ciao baby" tekstwolkje en op het achterraam loopt een heel klein mannetje de berg omhoog. Volgens mijn zoon is hij op zoek naar zijn auto, want de Willy's Jeep die in de voorruit verwerkt is, heeft geen bestuurder.

De auto rijdt ook fijn. De bak is een beetje kort, maar gelukkig hebben we wel 6 versnellingen. De stoelen zitten goed en de auto is stug, maar niet oncomfortabel geveerd. En verbazingwekkend genoeg helt de auto niet erg over in snelgenomen bochten, wat het model wel suggereert.

Neem niet teveel kinderen mee.

Al met al gaat het een beetje pijn doen dat de Renegade weer naar zijn baasje moet. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van deze auto, maar wie in dit segment iets zoekt, moet de charmante Renegade zeker op zijn lijstje zetten.

Volgende week stappen we in een andere update van een icoon: de nieuwe Smart ForTwo.

Lees verder:
Deel 1, 2, 3 van de duurtest met de Renegade
Alle overige duurtests.