Nieuws

Patiënt helpt doktoren door zijn nier in 3d te printen

19 januari 2015 15:10

<p><strong>Met de 3d-print konden doktoren de operatie gemakkelijker uitvoeren.</strong></p><p></p>

Elk lichaam is anders en chirurgen zien pas waar ze mee te maken hebben als ze met de operatie bezig zijn. De Britse John Cousins moest geopereerd worden toen hij van pijn ineenzakte door een flinke niersteen. Even daarvoor had hij een presentatie aan doktoren gegeven over hoe de toekomst van 3d-printen hen zou kunnen helpen. Hoe pijnlijk en toevallig deze situatie ook was, dit was voor Cousins het moment om het idee uit zijn presentatie daadwerkelijk te gebruiken.

3d-nier

Voordat de operatie begon, gaf Cousins de chirurgen een 3d-geprint model van zijn nier, die hij had gemaakt van plaatjes die hij kreeg nadat een niersteen was vastgesteld. Het model werd gebruikt tijdens de operatie van twee uur. Chirurgen konden dankzij de print (die uit losse delen bestond) beter bepalen waar de niersteen zat en wat de beste plek was om de nier te openen. Het gevolg: preciezer te werk en een snellere operatie.

Hartoperatie

Dat 3D-prints kunnen helpen om levens te redden, bleek ook uit een operatie van een 4-jarig meisje vorige week. Het meisje had hartproblemen waardoor ze slecht ademde en haar immuunsysteem verzwakt was. Dankzij een 3d-model konden chirurgen op de juiste manier ingrijpen.

bekijk op YouTube