Amazon klaagt: drone-onderzoek onmogelijk in VS

Amazon klaagt: drone-onderzoek onmogelijk in VS

09-12-2014 10:02 Laatste update: 28-04-2018 02:41

De Amerikaanse autoriteiten vertragen Amazons drone-tests. Het geduld van het online warenhuis raakt op.

Als de Amerikaanse toezichthouder op de luchtvaart, de FAA, Amazon niet snel toestemming geeft voor testvluchten, dreigt het online warenhuis om voortaan een groter deel van zijn drone-onderzoek buiten de Verenigde Staten uit te voeren.

Commercieel gebruik van drones – inclusief testvluchten – is nu niet toegestaan in de Verenigde Staten. De FAA is bezig om regels voor onbemande vliegtuigen op te stellen, maar voordat die klaar zijn, zijn we vermoedelijk een paar jaar verder. De luchtvaartautoriteit maakt zich onder meer zorgen over de veiligheid.

Ambtelijke molens

Bedrijven kunnen weliswaar een ontheffing aanvragen op het drone-verbod, maar de ambtelijke molens van de FAA draaien traag. “Als we niet de mogelijkheid hebben om buiten testen uit te voeren, hebben we geen andere keuze dan om het onderzoek in het buitenland voort te zetten”, dreigt Paul Misener van Amazon daarom in een brief aan de FAA.

In andere landen, zoals Canada, Frankrijk en Duitsland, zijn de regels minder stringent. Amazon is onlangs begonnen met testvluchten in de buurt van Cambridge in Engeland. Daarvoor was geen speciale toestemming nodig van de Britse autoriteiten.

Zorgen

De Londense burgemeester Boris Johnson verklaarde onlangs zelfs dat hij droomt van drones die pakketjes in de hoofdstad zouden bezorgen. Johnson denkt dat drones een middel kunnen zijn om het verkeersinfarct in zijn stad te bestrijden.

Of drones daadwerkelijk de gehoopte oplossing zijn, is overigens verre van zeker. Zo maken deskundigen zich onder meer zorgen over de prestaties van drones in stormachtig weer en om de batterijduur van de vliegtoestellen.

Lees ook in Bright Ideas over de toekomst van bezorgen.