MIT vindt Mars One 'technisch onhaalbaar'

MIT vindt Mars One 'technisch onhaalbaar'

15-10-2014 13:51 Laatste update: 28-04-2018 03:43

Het Nederlandse Mars One hoopt mensen op Mars te zetten in 2015. Volgens MIT valt de eerste dode al na 68 dagen.

Mars One is een Nederlandse non-profit organisatie die over ruim tien jaar de eerste vier mensen op Mars wil hebben. Daar moeten zij een nederzetting opbouwen. De reis naar Mars is een enkeltje, de astronauten zullen nooit terugkeren. Met een reality-show zal alles gefilmd worden. Dat kan echter wel eens realistische horror-tv gaan opleveren.

Nieuwe technologie

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hoopt dat Mars One voor vertrek nog eens goed naar de technische mogelijkheden kijkt. Initiatiefnemers van Mars One stellen dat alle techniek voor de missie al bestaat. Het team van MIT heeft een gedetailleerde analyse gemaakt van de Mars One-missie en concludeert dat nieuwe technologie benodigd is om mensen op Mars in leven te houden.

MIT geeft enkele voorbeelden van problemen met de missie. De visie Mars One is bijvoorbeeld dat al het voedsel lokaal gekweekt moet worden. Maar volgens MIT zou de vegetatie voor een onveilig zuurstofgehalte kunnen zorgen, waardoor bewoners in de hermetisch afgesloten nederzetting op Mars uiteindelijk zouden stikken. Na zo'n 68 dagen op Mars zou de eerste astronaut dood zijn.

Ventilatiesysteem

Er zou een systeem aangelegd moeten worden die het overschot aan zuurstof afvoert, maar dat is nog niet ver genoeg ontwikkeld voor in de ruimte. Het systeem verder ontwikkelen en bouwen zou uiteindelijk veel duurder zijn dan wanneer er voedsel vanaf de aarde naar Mars gestuurd zou worden. Daarnaast lijkt het nog onmogelijk om genoeg drinkwater uit de bodem van de Rode Planeet te winnen.

Mars One

CEO van Mars One, Bas Landorp, heeft al gezegd dat hij het mogelijk acht om de benodigde ventilatietechniek nog voor de onbemande missie in 2022 te ontwikkelen. MIT schrijft de missie overigens niet af. "Wij denken wel dat er nog veel werk aan de winkel is wat betreft de ontwikkeling van technologie", zegt MIT-professor Olivier de Weck.

Wil je meer weten over Mars One? Vorig jaar sprak Bas Landorp op Bright Day over waarom de missie gaat lukken.

bekijk op YouTube