Apple koopt Beats, voor 'de beste streamingdienst'

Apple koopt Beats, voor 'de beste streamingdienst'

28-05-2014 20:49 Laatste update: 28-04-2018 05:47

Het is rond: Apple neemt Beats over. Vooral vanwege Beats Music, volgens Tim Cook de eerste streamingdienst die écht goed is.

Drie redenen voor Apple om Beats te kopen

Apple heeft Beats Electronics gekocht, zo heeft het bedrijf woensdagavond bekendgemaakt. Apple betaalt 3 miljard dollar: 2,6 miljard in contanten en 400 miljoen in aandelen. Beats blijft voorlopig zelfstandig opereren binnen Apple. Volgens Apple-baas Tim Cook kan zijn bedrijf door de overname 'blijven doorgaan met het maken van innovatieve muziekproducten en -diensten'.

De deal zou vooral gericht zijn op de streaming muziekdienst Beats Music en minder op de Beats-koptelefoons. Tim Cook noemt Beats Music tegen de Wall Street Journal de 'eerste muziekdienst die het snapt'. Beats Music werd bij de introductie eerder dit jaar door diverse Amerikaanse media al positief ontvangen, vanwege het mooie design en focus op 'curatie' van muziek door experts. De apps van de muziekdienst blijven gewoon bestaan.

De overname is volgens Cook ook belangrijk omdat er volgens hem 'een soort Berlijnse muur is tussen de entertainmentindustrie in LA en de techsector in Silicon Valley'. "Die twee werelden begrijpen elkaar niet en respecteren elkaar niet", aldus Cook tegen de Wall Street Journal.

Dr. Dre schepte er al over op

Beats is opgericht door muziekproducent Jimmy Iovine en hiphop-ster Dr. Dre. Die twee komen nu onder Apple-manager Eddy Cue te werken. Iovine: "Ik heb altijd geweten dat Beats bij Apple paste. Toen ik het bedrijf startte was ik geïnspireerd door Apple's ongeëvenaarde vermogen om cultuur en technologie met elkaar te verbinden."

De overname zat er al langer aan te komen, maar zou wat vertraging hebben opgelopen. Een mogelijke oorzaak: het te vroeg opscheppen over de overname door Dr. Dre in een filmpje, waar Apple woest over zou zijn geweest. Ook lekte het werkelijke aantal abonnees van Beats Music uit, nog maar circa 110.000.

iTunes Radio

Apple heeft zijn iTunes Radio, maar dat is toch geen echte concurrent voor Spotify, omdat je niet zelf kan bepalen welk liedje je afspeelt en echte playlists kan maken. Het gebruik van iTunes Radio valt nog tegen. Maar een zeer klein deel van de gebruikers zou betalen om de streamingdienst reclamevrij te kunnen gebruiken. Ook zou iTunes Radio nauwelijks extra betaalde downloads van liedjes via de iTunes Music Store opleveren.

Lees ook:

Drie redenen voor Apple om Beats te kopen