Sony maakt verlies op elke PlayStation 4

Sony maakt verlies op elke PlayStation 4

21-09-2013 07:05 Laatste update: 28-04-2018 09:55

Sony maakt verlies op elke PlayStation 4 die ze verkopen. De winst moet op de lange termijn worden gemaakt.

Dat bevestigt Masayasu Ito van Sony tegenover Eurogamer. Volgens de gamewebsite gaat het om zo'n zestig dollar per console. De aanschafprijs in de Verenigde Staten is 399 dollar. Sony wil het precieze bedrag niet bevestigen, maar dat er op elke PlayStation 4 verlies wordt gemaakt is zeker.

Sony wil zich voor de winst gaan richten op de verkoop van games - zowel fysiek als digitaal via de PlayStation Store - en accessoires. Hiermee hanteert het Japanse bedrijf eenzelfde strategie als Nintendo, dat zijn Wii U-console ook met verlies verkoopt. Volgens Nintendo zou de aankoop van één spel al voldoende zijn om winst te maken op de gameconsole. Daarnaast verwacht Sony dat de PlayStation 4 sneller winstgevend is dan zijn voorganger.

Sony lijkt tevens geleerd te hebben van zijn fouten met de PlayStation 3. Deze ging na de release voor een enorm hoge adviesprijs in de verkoop waarna de Xbox 360 voor een korte periode erg populair was. De prijs werd al snel verlaagd waarna veel gamers toch nog de PlayStation 3 aanschaften.

De PlayStation is enorm populair in Europa. Volgens verschillende winkelketens en bedrijven is de PlayStation 3 in Nederland drie keer zo populair als de Xbox 360. Dit aantal lijkt ook voor de volgende generatie consoles te gelden: gamewinkelketen Game Mania meldt dat het aantal voorbestellingen van de PlayStation 4 driemaal zo hoog als die van de Xbox One.