Iedereen grafisch ontwerper met nieuwe online tools

Iedereen grafisch ontwerper met nieuwe online tools

03-09-2013 10:52 Laatste update: 28-04-2018 10:26

Dewi Pinatih

Blogs maakten van iedereen een journalist, Instagram van iedereen een fotograaf. Met deze twee programma's waan je je een grafisch ontwerper.

Dat is het doel van de makers van de Studio-app, waarmee je binnen een paar tellen mooie plaatjes maakt op je iPhone. De bedenkers maakten een toolbox van lettertypes, vormen, filters en nog veel meer, waarmee je iedere foto gemakkelijk voorziet van een grafische laag. Je kunt kiezen uit zeshonderd elementen en stukken uit designs van vrienden hergebruiken.

Een echte Photoshop-pro lijk je met de eveneens gratis online tool Canva. Moeilijk doen met icoontjes waar je niks van begrijpt hoeft niet meer voor het maken van presentaties, flyers, posters en visitekaartjes die er wonderbaarlijk professioneel uitzien. Kijk zelf maar.

Met een dummie-proof layout, honderd lettertypes, eigen foto's en een beeldarchief zit er voor iedereen iets bij. Het enige wat er verder bij komt kijken is slepen en onderdelen 'droppen'. Ook zijn er een miljoen 'premium' foto’s, waarvoor je de dollar aan gebruikskosten pas betaalt wanneer je de foto publiceert. Via de 'collaborate' functie werk je samen met anderen online aan hetzelfde ontwerp.

Dat maakt de tool ook interessant voor ontwerpers die wél met professionele programma's werken. Beelden uit bekende designsoftware kunnen via Canva gemakkelijk gedeeld en geëdit worden. Dat scheelt een hoop e-mails.

Blij met het beeld? Door te exporteren als PNG of PDF-bestand of te delen via Facebook, Twitter of Pinterest laat je de wereld kennismaken met je nieuwe skills. Binnenkort gaat de publieke beta-versie online. Een uitgelezen kans om de verscholen ontwerper in jezelf te ontdekken – minus de moeite. Daar houden we wel van.