Nieuws

Eerste indruk: Samsung Galaxy S4

30 mei 2013 14:13

<p><strong>De Galaxy S4 wil vooral op softwaregebied innoveren, met nieuwe functies als eye scoll en air view.</strong></p><p></p>

Samsung heeft met de Galaxy S-serie een indrukwekkende productlijn opgezet. Het Zuid-Koreaanse bedrijf begon met heel veel van Apple 'lenen' en bracht in 2010 de eerste Galaxy S uit. Het toestel was direct succesvol en werd een jaar later door de Galaxy S2, die ook veel van de iPhone weg had, overtroffen. In 2012 kwam Samsung met de enorm populaire Galaxy S3, de eerste smartphone waarmee het bedrijf een eigen design, zakelijke skin en veel unieke softwarefeatures liet zien. De Galaxy S4 bouwt verder op dat succes en oogt vrijwel hetzelfde als zijn voorganger, maar is op bijna elk punt verbeterd.

Een groter scherm met een full-hd-resolutie, stevigere huizing, scherpere camera en snellere chip: Samsung heeft zo ongeveer elk onderdeel van de smartphone van een update voorzien. Maar in een jaar dat full-hd-schermen, quadcore-processors en gigabytes aan werkgeheugen bij high-end smartphones normaal zijn, blijft het moeilijk voor Samsung om zich van het gros te onderscheiden. Belangrijke Chinese partijen als ZTE en Huawei liggen met hun lage prijzen op de loer, maar het is vooral het design waar Samsung door andere fabrikanten als LG (Nexus 4, Optimus G), Sony (Xperia Z) en HTC (One) wordt overtroffen.

De eerste indruk van de Galaxy S4 wordt nog steeds gedomineerd door de goedkope, glimmende en flimsy achterkant. Het toestel ziet er veel minder kostbaar uit dan de Galaxy S4 in werkelijkheid is en velen zullen door het herkauwde design niet eens opmerken dat je een nieuwe smartphone hebt. In de hand voelt de smartphone wél beter aan. Zo geeft de zilveren rand de nodige grip en zorgen de rechte zijkanten en dunnere behuizing voor een betere ligging in je handpalm. Dat had de Galaxy S4 ook nodig, want zijn voorganger glipte bij het minste of geringste uit je hand.

Het 4,99 inch-scherm is Samsungs eerste full-hd-scherm met een resolutie 1920 bij 1080 pixels. Samsung maakt weer gebruik van zijn amoled-schermtechnologie, waardoor kleuren erg verzadigd worden weergegeven en het scherm altijd een blauwe waas heeft. De waas is overigens niet zo erg als bij zijn voorgangers, maar naast een lcd-scherm is het verschil bij lichte kleuren wel te zien. De toegenomen schermgrootte van de Galaxy S4 ten opzichte van zijn voorganger valt ook direct op. Samsung heeft in een behuizing van ongeveer dezelfde grootte een groter scherm geplaatst. Hierdoor lijkt de voorkant van de smartphone uit één en al scherm te bestaan. Een toffe en visueel aantrekkelijke eigenschap.


De binnenkant van de Galaxy S4 bestaat onder andere uit 1.9GHz quadcore-processor van Qualcomm, 2GB aan werkgeheugen, 16GB aan opslagruimte (met een micro-sd-kaart uitbreidbaar) en een accu van 2600 mAh. De Galaxy S4 voelt beduidend sneller aan dan de meeste high-end Android-smartphones. Waar de One soms kon haperen door de zware Sense 5.0-softwarelaag, gaat het nieuwe toestel van Samsung als een trein.

Dat zelfs TouchWiz weinig tot geen invloed heeft op de snelheid van de Galaxy S4, is opmerkelijk. Het toestel stroomt over van de verschillende features en Samsung zet de frontcamera, infraroodcamera, allerlei sensoren en de vernieuwde schermlaag in om de gebruiker zo goed mogelijk in de gaten te houden en op verschillende bewegingen en veranderingen te anticiperen. Zo volgt de camera aan de voorkant jouw ogen en kun je door middel van naar boven en beneden te kijken respectievelijk omhoog en omlaag scrollen. Dit werkt in de praktijk een stuk ingewikkelder dan aanvankelijk gedacht: de Galaxy S4 denk vaak dat je naar boven wilt scrollen als je even je ogen van het scherm haalt en registreert lang niet altijd de keren dat je naar beneden wilt scrollen. Hierdoor kan het voorkomen dat je meerdere keren naar beneden zit te knikken met de hoop dat de functie, genaamd Smart Scroll, die ene knik wél registreert.

Twee andere belangrijke softwarefuncties werken met de infraroodcamera en nieuwe schermlaag: Air Gesture en Air View. Met Air Gesture kunnen Galaxy S4-bezitters door middel van handgebaren onder andere door foto's bladeren, op en neer scrollen, een telefoongesprek aannemen en het volgende nummer in een afspeellijst opzetten. Als je eenmaal weet dat de infraroodscanner aan de bovenkant van het toestel zit, werkt Air Gesture vrijwel vlekkeloos. In de praktijk heb je er weinig aan - alleen als je handen vies, nat of in een handschoen zitten heb je er iets aan -, maar het blijft leuk om je telefoon te bedienen zonder het scherm aan te raken.


Ook Air View, een functie waarmee je extra informatie op het beeldscherm te zien krijgt als je net niet het scherm aanraakt, is in de Galaxy S4 aanwezig. De feature werd met de grote Galaxy Note 2 geïntroduceerd, maar werkt bij de nieuwe smartphone van Samsung geheel zonder stylus. Dit geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om met je vinger boven een e-mail te zweven waarna de eerste paar zinnen worden getoond. Helaas heeft Samsung de functie iets te vaak in zijn besturingssysteem geïmplementeerd waardoor je te pas en te onpas een pop-up krijgt die je helemaal niet wilt zien.

Ondanks al die vooruitstrevende en ietwat futuristische features zweert Samsung nog steeds bij het oude vertrouwde TouchWiz. De volgepropte softwarelaag verandert bijna alles aan wat Android zo goed maakt en voor een nieuw high-end toestel, voelt de TouchWiz-interface als een stap terug in de tijd. Samsung maakt lang niet altijd goed gebruik van het grote scherm, leunt nog steeds op oerlelijke menu's met veel te grote en aanwezige knoppen en biedt nieuwe gebruikers tijdens het instellen van de Galaxy S4 aan om een simpelere versie van TouchWiz te gebruiken.

Die keuze spreekt boekdelen: Samsung heeft al die jaren enorm veel features aan TouchWiz toegevoegd, maar nooit aan het design en de functionaliteit op de eerste plaats gewerkt. Dat al die features geen negatieve invloed op de batterijduur hebben - de Galaxy S4 gaat ook met zwaar gebruikt met gemak een dag mee - valt echter te prijzen.

Ook de 13 megapixel-camera wordt overspoeld met features. De Galaxy S4 is onder andere voorzien van het enorm handige Eraser Mode, een camera-functie waarmee bewegende objecten uit je foto worden gefilterd. Toeristen zullen hier vooral enorm blij mee zijn: zij kunnen foto's van highlights maken terwijl mensen dwars voor de lens van de Galaxy S4 lopen. Die worden gewoon weggepoetst. Ook het fijne Drama Shot, waarmee je de beweging van een bewegend object in één foto kunt vastleggen, is een aardige aanvulling op een zeer volledige camera-app. Samsung heeft ook Dual Camera aan de Galaxy S4 toegevoegd: een optie waarmee je een foto van jezelf maakt terwijl je een foto maakt. Een vrij nutteloze en soms hilarische instelling, maar Samsung is in ieder geval wel overtuigd van de functionaliteit van Dual Camera.

De overdaad aan features en de innovatiedrang van Samsung met softwaretechnologieën valt te prijzen. De probeersels komen vaak goed uit de verf, maar maken van het toch al niet overzichtelijke TouchWiz een grote bende. Daar moet Samsung echt aan gaan werken, want op hardwaregebied blijft Zuid-Koreaanse bedrijf bovenaan staan.

Het grote gevaar voor Samsung, dat gemiddeld zo'n 60 nieuwe smartphones per jaar uitbrengt, is dat ze in de herhaling treden. De Galaxy S4 is een uitstekend toestel en wordt weer de meest succesvolle Android-smartphone tot op heden, maar veel consumenten willen meer dan alleen goede specificaties. Ze willen een Android-smartphone die gemakkelijk in gebruik is en een interessant en robuust design heeft. Samsung faalt op beide punten, maar gezien de verkoopcijfers zal ze dat waarschijnlijk niets uitmaken.