Eerste 3D-geprinte vuurwapen is een feit

Eerste 3D-geprinte vuurwapen is een feit

06-05-2013 07:44 Laatste update: 28-04-2018 12:30

Cody Wilson van Defense Distributed heeft als eerste een volledig 3d-geprinte kunststof vuurwapen afgevuurd.



Acht maanden geleden was Cody Wilson van Defense Distributed de meest controversiële man in de wereld van het 3D-printen. De juridische student was namelijk op een missie om 's werelds eerste 3D-geprinte vuurwapen te ontwikkelen. Dat is Wilson nu gelukt. Deze week is hij van plan om de cad-files van zijn werkende 3D geprinte handvuurwapen 'The Liberator' online te zetten.

Eerder haalde hij al het nieuws doordat hij het trekkermechanisme en wapenmagazijn van AR-15 en AK-47 in kunststof met een 3d-printer had geprint. De koppen van de vele nieuwsberichten suggereerden dat Wilson met die onderdelen al een werkend vuurwapen had geprint. In werkelijkheid had hij de minst belaste onderdelen van deze vuurwapens in kunststof geprint. Hoewel Wilson met deze plastic onderdelen honderden kogels kon afvuren waren de loop en het gros van de andere onderdelen nog steeds van staal dat nog niet 3D-geprint kon worden. Het wekte echter de nodige controversie op, omdat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voor dat het eerste volledig 3D-geprinte werkende vuurwapen een feit zou worden. Die tijd is sneller gekomen dan de meeste mensen hadden verwacht.

De Liberator is een 'pistool' hoewel hij niet op het klassieke handvuurwapen lijkt. De Liberator bestaat uit 16 onderdelen waarvan 15 met een tweedehands, professionele 3D-printer van 8000 dollar is geprint. Het enige onderdeel dat nog niet uit de 3D-printer is komen rollen is de slagpin. Daarvoor gebruikt Wilson een spijker. Maar ook dit onderdeel zou zonder problemen uit een 3D-printer kunnen rollen. Via 3D print-copyrette Shapeways kan je ook objecten in metaal laten printen.

Een Forbes-journalist heeft de eerste testen bijgewoond van schieten met het 3d-geprinte vuurwapen. Wilson en een collega schoten met succes een kogel van het .380 kaliber af. Helemaal veilig en van een leien dakje ging dat niet. Het vuurwapen ging een keer niet af omdat de ‘slagpin’ spijker niet zuiver op het slaghoutje sloeg en toen de heren een krachtigere patroon uitprobeerde door de trekker op afstand met een touwtje overhaalde, explodeerde het wapen.

De Liberator bevat overigens nog een niet geprint metalen onderdeel. Wilson heeft een vergunning om vuurwapens te mogen produceren, maar hij moet zich wel aan de wetgeving houden die eist dat een metaaldetector een vuurwapen moet kunnen detecteren. De liberator bevat een stalen staaf van 170 gram.

Na de publicatie van de foto’s van de Liberator op vrijdag is de controverse weer los gebarsten. Een Senator uit New York die maanden geleden al opriep om wetgeving in het leven te roepen die 3d-geprinte wapens verbied, legde nog eens de nadruk op zijn oproep. “Een terrorist, iemand die mentaal ziek is, een mishandelende echtgenoot of een misdadiger kan in de essentie in zijn garage een vuurwapen fabriek openen,” aldus de senator. Israël wil ook wetgeving die 3D-geprinte wapens verbiedt.

Wilson en zijn organisatie staan flink onder vuur. Vorig jaar werd Defense Distributed van de crowdfunding site Indiegogo verbannen en 3D-printer fabrikant Statasys nam beslag op een 3D-printer die de groep had geleased, nadat het bedrijf erachter kwam dat de heren vuurwapens aan het printen waren. Wilson moest ook twee werkplaatsen die hij huurden verlaten toen de eigenaren ontdekten wat hij in de werkplaatsen aan het ontwikkelen was. Hij ontving meer dan een dozijn doodsbedreigingen en Wired plaatste Wilson op de lijst van de 15 meest gevaarlijke mensen in de wereld.

Wilson’s standpunt is echter dat hij wil aantonen dat technologie wetten kan omzeilen totdat overheden irrelevant worden. Hij ontkent niet dat het vuurwapen gebruikt kan worden om mensen kwaad te doen "Het is wat het is, een wapen," zegt hij. "Maar ik denk niet dat het een reden is om het wapen niet beschikbaar te stellen. Ik denk dat vrijheid uiteindelijk belangrijker is.” Wilson ziet zijn Liberator meer als de naamgenoot, het Liberator-vuurwapen dat door de geallieerden tijdens WWII verspreid werd onder het verzet tegen Nazi Duitsland. Wilson’s project veroorzaakt volgens hem een soortgelijke symbolische klap aan overheden wereldwijd. "De vijand (Nazi’s) zagen hoe de wapens uit de lucht kwamen vallen. Onze executie zal beter zijn. Wij hebben het internet."