Nieuws

Met creatief bouwen kan een loods ook een villa zijn

30 augustus 2012 15:53

<p><strong>Als een huis te duur is, bouw je toch een loods? Met techniek uit de utiliteitsbouw ben je goedkoper uit, zo bewijst deze villa in Aalsmeer.</strong></p>

Wie een eigen huis wil bouwen, moet een flinke zak geld mee nemen. Crisis maakt creatief, blijkt uit deze net opgeleverde villa in Aalsmeer. Het woonhuis is gebouwd uit onderdelen waar normaal loodsen of bedrijfspanden uit opgetrokken worden. De kosten liggen op die manier in de range van utiliteitsbouw in plaats van woningbouw, en dat scheelt.

“Het ontwerp is een reactie op de huidige financiële crisis”, vertelt Engel Architecten, het bureau dat het ontwerp met techniek uit de utiliteitsbouw samenstelde. De kosten van deze woning liggen op 300 euro per kubieke meter. Hoe goedkoop is dat? Adriaan Mout, architect en partner bij LEVS architecten legt het even kort uit: "Dat bedrag kun je grofweg van prijs per kuub vertalen naar 900 euro per vierkante meter." Dat zegt ons al iets meer. "Met traditionele woningbouwtechniek moet de prijs van een rijtjeswoning tegenwoordig zelfs onder de 900 euro per m2 komen. Voor een vrijstaande woning is die 900 dus wel scherp geprijsd."

Woon je op deze manier in iets wat er uit ziet als een bedrijfspand? Villa is misschien een te mooi woord voor deze vrijstaande kubus met drie verdiepingen. De benedenverdieping is open met een houten gevel. Daarboven is het vooral betonnen platen wat je ziet. Je merkt dat het geprefabriceerde onderdelen zijn: het gehele huis is opgebouwd met een betonnen skeletstructuur waar geprefabriceerde vloeren, daken en buitenwanden aan worden opgehangen. Alle maten van het woonhuis zijn afgestemd op de standaard maten van producten uit de handel.

Naar mijn mening mist er wat detail en ziet het er nog te veel uit als een plaatje uit Sketchup. Wie deze stijl mooi vindt of het functioneler bekijkt, heeft naast de prijs ook voordeel van hoge bouwsnelheid.