Nieuws

Eerste indruk: HP Pavilion dm4 Beats Edition

19 december 2011 08:08

<p><strong>Met een strak zwart en rood design en flinke subwoofer probeert Hewlett Packard met de Pavilion dm4 Beats Edition een ander publiek aan te spreken.</strong></p> <p></p>

Het audiomerk van Dr. Dre heeft de afgelopen jaren het straatbeeld veroverd. Beats by Dr. Dre is méér dan een koptelefoon: het is een stijl. Dat de koptelefoons ook nog eens heel degelijk geluid afleveren, is voor HP erg fijn meegenomen. Voor de HP Pavilion dm4 Beats Edition is dan ook een speciale HP-headset ontworpen, in dezelfde stijl als de notebook.

Op de klep staat het rode Beats-logo, dat duidelijk uit de zwarte matte lak springt. De zwart-rode tinten komen ook terug in het toetsenbord, waarbij de letters door een (optionele) rode toetsverlichting worden gekleurd. Zelfs de letter B is vervangen door het Beats-logo. Als de notebook gesloten is, ziet hij er nog steeds spectaculair uit. Alles loopt naadloos in elkaar over en er is geen oneffenheid te vinden. Het strakke design wordt versterkt door de grotendeels aluminium bouw, die sterk en tegelijkertijd licht aanvoelt.

De notebook weegt namelijk niet meer dan twee kilogram. Dat komt voornamelijk door het 14 inch HD LED-scherm, dat een resolutie tot 1366 x 768 ondersteunt. In vergelijking met andere notebooks is dat niet echt groot, maar het is nog steeds een stuk groter dan de gemiddelde netbook. Voor de grootgebruiker zal het kleine scherm ook niet aan alle eisen voldoen, maar na een tijdje voelde dit voor mij als het ideale notebook-scherm: klein, compact, hoge kwaliteit en Windows 7 was gemakkelijk te besturen. Door de zwarte rand rondom het scherm heeft de HP dm4 Beats Edition zelfs iets weg van de Macbook Pro.

De Core i5 processor, 8GB aan RAM en AMD Radeon HD7470M met 1GB geheugen zorgen ervoor dat de notebook genoeg kracht heeft om de meeste gebruikers tevreden te stellen. In totaal heb je 750GB aan opslagruimte en gaat de laptop volgens HP ongeveer zeven uur met een volle batterij mee. In de praktijk valt dit overigens wel tegen: we zagen de batterijmeter redelijk snel omlaag gaan toen we met muziek aan het knutselen waren in een beats-programma. De notebook bevat ook een dvd-brander, webcam met ingebouwde microfoon, VGA- en HDMI-out en twee USB 3.0-poorten.

Het rood oplichtende toetsenbord is een leuke toevoeging van HP. In feite verandert het niets aan de typervaring, behalve dat je misschien wat pijn aan je ogen krijgt in het donker. Het ziet er in ieder geval wel tof uit. De zachte rand onder het toetsenbord functioneert als een soort polssteun en is na een tijdje typen vrij aangenaam. Onder het toetsenbord bevindt zich naast de touchpad ook een vingerafdrukscanner- en lezer, waarmee je op websites en je notebook kunt inloggen.

Door het Beats by Dr. Dre-label wordt het geluid van de notebook gepresenteerd als één van de belangrijkste punten. Dat is gedurfd van HP, want er zijn weinig notebooks die wél een degelijk geluid leveren. De HP Pavilion dm4 Beats Edition heeft drie speakers en een subwoofer en dat hoor je: uit het kleine apparaat komt een flink geluid. Hoewel het een beetje ingeblikt en schel klinkt, met name op hogere niveaus, is het geluid voor een notebook met deze grootte erg goed te noemen.

Niemand minder dan Dr. Dre zelf heeft het geluid namelijk ‘goedgekeurd’. Dat hij niet achter de HP Pavilion dm4 Beats Edition gaat zitten om nummers te produceren, valt te begrijpen. Voor de echte audiogek heeft HP samen met Beats by Dr. Dre een bijpassende koptelefoon ontwikkeld, die geheel in het zwart-rood goed bij de notebook past. Echt fantastisch geluid geeft de koptelefoon niet, maar de bas én het design maken veel goed.

De HP Pavilion dm4 Beats Edition komt in januari uit en heeft aan adviesprijs van 899 euro. De koptelefoon is in een speciaal pakket voor een nog onbekend extra bedrag aan te schaffen. Eerlijk is eerlijk: het is een flink bedrag voor een dergelijk kleine notebook, maar wat je ervoor terugkrijgt is stijlvol, snel en compact. Al de verbeteringen door Beats by Dr. Dre vallen op audiogebied eigenlijk erg mee, dus daar moet je het in eerste instantie niet voor doen. Val je echter net als ondergetekende op strakke, zwarte notebooks met een kek kleurtje? Dan wordt het moeilijk om je ogen van de HP Pavilion dm4 Beats Edition af te houden.