Nieuws

Riem zonder gesp

16 november 2011 16:06

<p><strong>Een broekriem uit leer, zonder meer. Belgisch designer Jan Kuppers lasert de riem met kenmerkend patroon uit een stuk leer.</strong><br /></p>

Geen geklooi met sluitingen, metalen pinnen of schuifsystemen; nee, een lederen riem die zonder ook maar enige toevoeging doet wat ie moet doen. 'Het patroon van de riem is proefondervindelijk ontstaan', zegt de Belgische ontwerper Jan Kuppers. De ingesneden riem - Jeff genaamd - haakt in de hals van de riem en ontleent daaraan zijn spankracht.

'Voor dit ontwerp begin ik met eenvierde rundsvel tuigleder waar het patroon wordt uitgelaserd', licht Jan Kuppers toe. Dat hij voor de laser kiest heeft vooral te maken met de productiekosten, want het maken van een stansmes met een lengte van 1,20 meter is een stuk duurder dan het uitlaseren. Zeker op de beperkte oplages die hij produceert.

'Het leer wordt uitgebrand met een laserstraal en heeft als enige nadeel dat de snijrand wat verkoolt. Dat moet achteraf worden bijgewerkt, maar het blijft bij deze bewerking en dat houdt de kosten beperkt.' Hij biedt de Jeff-riemen aan voor 60 euro via de Invasie-webshop die dit minimalistische ontwerp voor iedereen bereikbaar maakt.

Het cognackleurig, donker bruin of zwarte tuigleder waaruit hij zijn riem snijdt, is telkens 3 millimeter dik. Ook dat is het resultaat van proefondervindelijk aftasten hoe dik het leer precies moest zijn om de spanning van de sluiting te garanderen. De riem is goed voor broekomtrekken van 85 tot 100 centimeter.

Met deze minimalistisch riem is Jan Kuppers overigens niet aan zijn proefstuk toe. Eerder maakte hij al een big en een small belt waar hij echter wel een - zij het weggewerkte - kleine sluiting aan toevoegde. De van opleiding industrieel vormgever ging tijdens zijn studie in de leer bij een zadelmaker in Sevilla en sindsdien laat het materiaal hem niet meer los. Wars van commercie is de ontwerper meer ambachtsman dan designer en die sereniteit is terug te vinden in zijn productgamma waarin (hand)tassen en agenda's de hoofdmoot bepalen.