Betaalde video in de VS groter dan Bittorrent

Betaalde video in de VS groter dan Bittorrent

18-05-2011 07:17 Laatste update: 28-04-2018 23:52

De betaalde videodienst van Netflix is in de VS nu verantwoordelijk voor meer downloadverkeer dan Bittorrent.

Dat blijkt althans uit onderzoek van Sandvine. De streaming-videodienst is tijdens piekuren goed voor 29,7 procent van het downstream-dataverkeer. Vorig najaar was dat nog 21 procent. Daarmee is Netflix een stuk belangrijker dan Bittorrent (11 procent) en YouTube (10 procent) tijdens piekuren. Ook gemeten over de hele dag doet Netflix het met 22,2 procent van het downstreamverkeer inmiddels iets beter dan Bittorrent (21,6 procent).

De uitkomsten van het Sandvine-onderzoek zijn om twee redenen interessant. In de eerste plaats omdat blijkt dat internetters wel degelijk bereid zijn om te betalen voor video, als het maar makkelijk en goedkoop is. Via Netflix hebben ze tegen betaling van 7,99 dollar per maand onbeperkte toegang tot films en tv-programma’s/series.

De tweede interessante ontwikkeling is de verschuiving richting streaming diensten. Het downloaden van video en muziek raakt langzaam uit de gratie. Streaming video en muziek zijn nu samen goed voor bijna de helft van het downstream-verkeer. Sandvine verwacht dat ‘real-time entertainment’ nog voor het eind van het jaar goed is voor 55 tot 60 procent van al het downstreamverkeer.

In Europa blijven we daar overigens nog flink bij achter: hier is ‘real-time entertainment’ nu goed voor 33,2 procent van het downloadverkeer tijdens piekuren. Peer-to-peer-verkeer is tijdens piekuren goed voor 30,1 procent van het Europese downstream-verkeer. Er lijkt hoe dan ook ruimte voor een Europese videodienst à la Netflix.