E-sport mogelijk demonstratiesport op Olympische Spelen 2024

E-sport mogelijk demonstratiesport op Olympische Spelen 2024

25-04-2018 10:30 Laatste update: 26-04-2018 12:00

E-sportkoepel IeSF voert 'serieuze gesprekken' met de organisatie van de Olympische Spelen van Parijs in 2024 om gamen als demonstratiesport toe te voegen.

Dat zegt Leopold Chung, baas van de overkoepelende e-sportbond IeSF. E-sport is de wedstrijdvorm van gamen. Wereldwijd zijn er volgens de bond 250 miljoen e-sporters. Dat is veel meer dan bij een aantal traditionele olympische sporten. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkende e-sport in november als een sportieve activiteit.

"We zullen in Parijs nog geen officiële discipline zijn, maar de status van demonstratiesport moet haalbaar zijn. De lokale organisatie en de stad Parijs ondersteunen onze wens. Dat zal een sterke boodschap zijn richting IOC", aldus Chung. De IeSF organiseert een jaarlijks WK waarin wordt gestreden om de titels in de games Counter Strike, League of Legends en Tekken.

Aziatische Spelen

E-sport is dit jaar tijdens de Aziatische Spelen in Jakarta al een demonstratiesport. Bij de Aziatische Spelen van 2022 in China wordt het al een zogeheten 'medalevent'.

De voorzitter van het IOC, Thomas Bach, zei eerder deze maand dat er voor games met gewelddadige of discriminerende uitingen geen plaats kan zijn op de Olympische Spelen.

Onlangs spraken we de Nederlandse profgamer Koen Schobbers, die als e-sporter op zijn universiteit de topsportstatus heeft gekregen.


Subscribe je ook op het Bright YouTube-kanaal