Ook Iran verbiedt chatapp Telegram

Ook Iran verbiedt chatapp Telegram

30-04-2018 17:23 Laatste update: 01-05-2018 07:47

Na Rusland heeft ook Iran chatapp Telegram verboden. De app heeft in het land 40 miljoen mensen.

Het besluit is 'gebaseerd op de eisen van veiligheidsdiensten voor de aanpak van illegale activiteiten van Telegram', meldt de staatstelevisie van de islamitische republiek.

Rond de jaarwisseling waren in Iran veel betogingen. De demonstranten waren ontevreden over onder meer prijsstijgingen, corruptieverdenkingen en het uitblijven van de economische vooruitgang. Betogers die met elkaar wilden communiceren gebruikten daarvoor Telegram en andere sociale media. Telegram is daarom al eerder tijdelijk geblokkeerd.

Demonstraties in Rusland

In Rusland is Telegram sinds kort ook verboden. De autoriteiten hadden geëist dat geheime dienst FSB de sleutels zou krijgen om de versleutelde berichten van Telegram-gebruikers te kunnen lezen. Telegram weigerde die af te staan, waarna een rechtbank groen licht gaf voor een blokkade van de app. Vandaag werd in Rusland nog gedemonstreerd tegen deze blokkade, en tegen censuur in het algemeen. "Het regime van Poetin heeft de oorlog verklaard aan het internet en de vrije samenleving. Dus we moeten Telegram hier wel steunen'', zei één van de betogers.

'Digitaal verzet'

Telegram is opgezet door de Russische broers Nikolaj en Pavel Doerov. Zij werden eerder rijk met het sociale netwerk VKontakte, het 'Russische Facebook'. De broers hebben Rusland een paar jaar geleden de rug toegekeerd. Oprichter Pavel Doerov heeft opgeroepen tot 'digitaal verzet' tegen het besluit. Hij prees op sociale media de betogers die maandag de straat opgingen. "Ik ben trots dat ik in hetzelfde land ben geboren als jullie."