Glasplaat als speaker

Glasplaat als speaker

30-04-2018 21:58 Laatste update: 23:10

Irene Goes

Een Japanse glasproducent laat hangende glasplaten als luidsprekers werken.

Op de grootste designbeurs ter wereld, de Salone del Mobile in Milaan, zetten afgelopen week grote merken op een kunstzinnige manier nieuwe technieken in de spotlights. Zo liet het Japanse AGC Asahi Glass, de grootste glasproducent wereldwijd, in een enorme stenen ruimte zien hoe glas geluid kan voortbrengen. Een glasplaat als speaker dus.

Het glas is ontworpen met een speciaal tussenlaagje dat de natuurlijke resonantie van het materiaal intoomt. Hierdoor ontstaat een glashelder en stabiel geluid, in alle audiofrequenties, van hoog tot laag.

Trillingen

Voor het project 'Soundscape’ huurde AGC Asahi een vooraanstaande Japanse architect in: Motosuke Mandai. Hij hing 30 losse glasplaten op die elk een ander natuurgeluid laten horen. Regen, vogeltjes, ritselende bladeren; het leek wel een wellness center. Bezoekers konden ook voelen hoe het glas vibreert als het geluidstrillingen voortbrengt. Zo ontstaat een dubbele zintuiglijke ervaring, via je vingertoppen en je oren.

Het glas is nog niet in productie. De technologie bevindt zich in de ontwikkelingsfase, laat AGC Asahi aan Bright weten. Het bedrijf zoekt samenwerkingen met andere partijen om mogelijke toepassingen van deze technologie verder uit te werken. Misschien zie je het uiteindelijk terug als losse speaker, in de huiskamer van een designliefhebber. Of als een pratend douchescherm.