Facebook-techneut die vrouwen stalkte ontslagen
Data Tinder-matches opgezocht

Facebook-techneut die vrouwen stalkte ontslagen

02-05-2018 08:03 Laatste update: 10:12

Facebook heeft één van zijn beveiligingstechneuten ontslagen omdat hij de interne computersystemen gebruikte om vrouwen te stalken.

Door zijn functie kon hij bij informatie van vrouwen komen die voor andere werknemers en leden van Facebook niet in te zien zijn. 

Alex Stamos, hoofd beveiliging van Facebook, bevestigt tegen NBC dat de werknemer op staande voet is ontslagen: "We hebben strikte controles zodat werknemers alleen toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben om hun werk te doen. Medewerkers die deze toegang misbruiken worden ontslagen."

Tinder-match

De daden van de ontslagen techneut kwamen aan het licht door een reeks tweets van Jackie Stokes, een Amerikaanse beveiligingsonderzoeker die Tinder-gesprekken met de man publiceerde. Deze gesprekken waren niet van haar, maar van een kennis.

Tijdens de gesprekken pocht de werknemer dat hij voor zijn werk 'probeert uit te vogelen wie hackers in het echte leven zijn', en dat hij zijn technieken daarvoor ook gebruikte om informatie over zijn Tinder-match te vinden. Uit onderzoek van Facebook blijkt dat de werknemer inderdaad zijn werkprivileges misbruikte om vrouwen te stalken. 

Passende maatregel

Stokes zegt blij te zijn met de actie van Facebook en Stamos: "Ik ben blij dat er een onderzoek is uitgevoerd en dat er een passende maatregel is genomen om het vertrouwen dat gebruikers in sociale media moeten hebben te verbeteren, zodat ze hun online leven plezierig kunnen leven."

Opvallend genoeg introduceerde Facebook gisteren tijdens zijn ontwikkelaarsevenement F8 een Tinder-concurrent: er komt een datingfunctie in het sociale netwerk, bedoeld voor relaties 'voor de lange termijn'. "Je vrienden zullen je profiel niet zien en je wordt alleen voorgesteld aan mensen die niet jouw vrienden zijn", aldus Facebook-baas Mark Zuckerberg.