'Hoogbouw-explosie' in Eindhoven start met verticaal bos
Duurzame woontoren

'Hoogbouw-explosie' in Eindhoven start met verticaal bos

03-09-2018 01:00 Laatste update: 16:12

In Eindhoven verandert nieuwe hoogbouw de komende jaren de skyline. Een van de nieuwe woontorens wordt een 'verticaal bos' met sociale huur- en starterswoningen.

Eindhoven krijgt de komende jaren een nieuwe skyline, schrijft het Eindhovens Dagblad, dat alle concrete plannen voor hoogbouw in de stad op een rij heeft gezet. Het zijn er in totaal achttien.

Een van de opmerkelijkste bouwprojecten gaat binnenkort van start op Strijp-S: de 75 meter hoge groene Trudo Toren, een woontoren waarin het bos aan de buitengevel zit, zodat je in het bos en tegelijk in de stad kunt wonen. Je kan de toren een verticaal bos noemen, gezien de diepe balkons waarop je zelfs bomen groot kunt laten groeien. Zo’n Bosco Verticale is niet nieuw, maar het is wel de eerste keer dat zo’n bostoren binnen de budgetten van sociale huur wordt gebouwd.

De Italiaanse architect Stefano Boeri is de bedenker van het Bosco Verticale. In 2014 startte hij met deze twee torens in Milaan, die er nog steeds fantastisch en groen bijstaan. Oorspronkelijk idee was om de luchtvervuiling tegen te gaan met een groene ring van bossen rond de stad. De bouwgrond is te duur om er bos op te planten en ook het financieren van een toren voor frisse lucht bleek niet realistisch.

CO2-opname

De Bosco Verticale-torens bedruipen zichzelf doordat er in de kern verkoopbare woningen zitten. Zo heeft de stad door opname van CO2 en fijnstof baat bij deze bostorens, en de bewoners zelf zijn helemaal spekkoper. Ze wonen niet alleen in iets wat echt wel een beetje op een bos lijkt, er is in dit ontwerp ook geen verwarmings- of verkoelingssysteem nodig is. De architect noemt het een nieuwe standaard voor woonkwaliteit.

In het Eindhovense verticale bos is straks voor 125 huurders een betaalbaar startersappartement beschikbaar. Ieder appartement heeft een oppervlak van net geen 50 m2 en beheert één boom, 20 struiken en een terras van 4 m2. Lokale kwekerij Van den Berk is al anderhalf jaar bezig met de 125 volwassen bomen, 1500 heesters en zo’n 5000 planten. Op jaarbasis goed voor zo'n 50.000 kilo CO2-absorptie en aanmaak van 13.750 kilo zuurstof.

De kweker heeft samen met Boeri veertien verschillende bomen geselecteerd die in het Nederlandse klimaat passen; vooral rood- en zilverkleurige bladeren, waaronder krentenboompjes, berken en hazelaars. Dat is volgens Boeri het het mooiste aan de torens: “Elke dag is dit gebouw anders. Dat is verbazingwekkend.”

Utrecht krijgt ook verticaal bos

Wereldwijd zijn er al zo’n dertig verticale bossen gerealiseerd of in ontwikkeling, van China tot Parijs. In Nederland krijgt naast Eindhoven ook Utrecht een verticaal bos, als onderdeel van het plan Wonderwoods. De 360 bomen, 9640 struiken en bloemen die de 90 meter hoge Hawthorn-toren in het stationsgebied krijgt, kunnen meer dan 5,4 ton CO2 absorberen.