Handen los in een hoogautomatische Tesla. Beeld © YouTube / High Tech Joe
Handen los in een hoogautomatische Tesla. Beeld © YouTube / High Tech Joe
Stuur niet aangeraakt

Bestuurster gecrashte Tesla op Autopilot bezig met telefoon

17 mei 2018 11:31

De Tesla die vorige week met bijna 100 km/u tegen een brandweerwagen knalde in de VS had de Autopilot aanstaan. De functie waarmee de auto deels zelfstandig kan rijden, ligt al langer onder een vergrootglas.

Er gebeurden al meerdere ongelukken met de zogenoemde Autopilot, waarbij het steeds weer de vraag is of het systeem goed werkte of dat de schuld ligt bij de bestuurder. De vrouw die nu in de Tesla zat, brak haar enkel.

Bezig met telefoon

Uit onderzoek is nu onder meer gebleken dat de vrouw in de 80 seconden voor de crash het stuur niet had aangeraakt. Ze was bezig met haar telefoon. Een Tesla met Autopilot kan zelf sturen, maar bestuurders mogen het stuur niet te lang uit handen geven.

Ontbrekende sensoren

Tesla kreeg afgelopen week kritiek vanwege het ontbreken van sensoren die in de gaten houden of een bestuurder op de weg let. Sommige andere autofabrikanten met systemen voor deels autonoom rijden hebben camera's die registreren waar de bestuurder naar kijkt.

Tesla-topman Elon MuskĀ heeft gezegd dat daar in zijn auto's niet voor is gekozen, omdat zulke oplossingen toch niet goed zouden werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tesla-koers onderuit na lomp gedrag Musk