Dit bioplastic is geproduceerd uit algen
Weg met plastic

Dit bioplastic is geproduceerd uit algen

17-05-2018 18:51 Laatste update: 19:11

Deze Nederlanders ontwikkelen uit algen een materiaal dat plastic gaat vervangen.

Van plastic moeten we af, want het is vervuilend, kost teveel energie en is niet afbreekbaar. De grondstof ervoor - olie - raakt uiteindelijk op en dus kunnen we maar beter werken aan een alternatief. Nederlandse onderzoekers en ontwerpers zeggen dat gevonden te hebben. Op basis van algen produceren zij biopolymeren die plastic kunnen vervangen.

Met een 3D-printer kun je van die biopolymeren uit algen van alles maken wat normaal van plastic is. Maar dan van circulair, composteerbaar, biologisch afbreekbaar en niet toxisch plastic. Dat werkt net zo goed als plastic uit olie, maar kost veel minder energie om te maken en het is goed vormgegeven. De algen waarmee ontdekkers Studio Klarenbeek & Dros nu werken zijn een afvalproduct van een boerderij waar het superfood spirulina gemaakt wordt. Maar we laten ook al algen en zeewier groeien in de Noordzee.

Kopjes uit de 3D-printer

De kopjes van bioplastic die wij in handen hebben gehad waren niet alleen maar bijzonder omdat ze de wereld van plastic kunnen redden. Eric Klarenbeek en Maartje Dros zijn naast onderzoekers ook designer. Uit de 3D-printer laten zij een kopje rollen dat nagemaakt is van een opgegraven kopje uit de tijd van de Romeinen. Je hebt dus een futuristisch relikwie in handen.

De kleur vertelt iets over de gebruiksmogelijkheden van het kopje: de lichter gekleurde kopjes zijn goed voor vloeistof tot 60 graden, de donkerdere kleur bevat meer algen en kan vloeistof tot 120 graden heet aan. Topontwerper Konstantin Grcic, de Scandinavische designproducent Hay en het toonaangevende New Yorkse museum MoMa, hebben al contact gelegd met Klarenbeek en Dros.

Deze doorbraak is tot stand gekomen in Atelier Luma, een denktank en werkplaats in Arles, Frankrijk. Daar krijgen onderzoekers 6 maanden de tijd om op zoek te gaan naar mondiale oplossingen met lokale materialen. Studio Klarenbeek & Dros, dat normaal vanuit Zaandam opereert, is nu dus even in Arles in de Camargue te vinden. Studio Klarenbeek en Dros kun je kennen van de zeepbellamp Lucid Dream en de stoel gemaakt van schimmel Mycelium chair, die in 2013 tijdens ons tech-fest Bright Day te zien was.