© EIGEN FOTO

SnapKing aangeklaagd om treitervlog met gehandicapte Jeroen

Ans en Teun, de ouders van Jeroen.

Treitervlogger

SnapKing aangeklaagd om treitervlog met gehandicapte Jeroen

18-05-2018 07:05 Laatste update: 18:29

Een poosje geleden was de gehandicapte Jeroen te zien in een treitervlog van SnapKing. Dat wilde hij niet, maar het gebeurde toch. Vandaag zijn de rollen omgedraaid en is de populaire vlogger de 'zwakkere partij'. Jeroen en zijn ouders hebben hem voor de rechter gesleept.

Update: SnapKing krijgt taakstraf van 40 uur

Jeroen - die het syndroom van Down heeft - werkt bij een supermarkt in zijn woonplaats Zwolle. Hij werd daar in 2015 uitgescholden en getreiterd door SnapKing (tegenwoordig 'DieTim'). De pijnlijke beelden van het voorval verschenen vervolgens op YouTube en werden duizenden keren bekeken.

'Beschadigd geraakt'

Het hele gebeuren heeft er behoorlijk ingehakt bij Jeroen, zeggen zijn ouders tegen RTL Nieuws. "Jeroen is gekwetst en zelfs beschadigd geraakt. Hij is geen grote prater en zal niet snel zijn gevoelens tonen, maar het filmpje komt af en toe nog steeds ter sprake. Dat is voor ons een teken dat hij er nog altijd erg mee zit."

Aanvankelijk wist Jeroen niet dat de beelden op internet waren verschenen, maar daar kwam verandering in door een klant. Die duwde Jeroen het filmpje onder zijn neus. "Toen hebben we hem op de hoogte gesteld over de rechtszaak. Hij gaat vanmiddag mee. Dat is ook goed voor de verwerking."

Jeroen is er erg gespannen onder, zeggen zijn ouders. "Hij vindt het heel spannend en is zenuwachtig, maar dat zijn wij ook. We hebben Jeroen in ieder geval gezegd dat hij bij met maken van de video misschien de zwakkere partij was, maar vandaag zijn de rollen omgedraaid."

'Strafbaar'

De ouders van de Jeroen, die namens hem aangifte deden, willen dat de rechtbank zich uitspreekt tegen zulke pesterige video's. "Wat voor vlogger de straf eventueel krijgt, is niet het belangrijkst. Dat is niet waar het ons om gaat. We hopen wel dat de rechtbank uitspraak doet. We hopen dat hij bepaalt dat het maken en verspreiden van zulke video's strafbaar is."

Een oprecht en welgemeend excuses van SnapKing zou mooi zijn, maar eerlijk gezegd rekenen de ouders van Jeroen daar niet op. "Hij heeft daar al heel lang de tijd voor gehad, dus ik verwacht niet dat daar nog verandering in komt. Waar het ons om gaat, is dat hier aandacht voor komt."

Een gesprek tussen SnapKing en de ouders van Jeroen komt er alleen als zij het idee hebben dat de vlogger het oprecht meent. "Hij heeft al een excuusfilmpje opgenomen waarin hij dingen zegt die echt niet kloppen. Hij heeft nooit contact met ons opgenomen, zelfs geen poging gedaan. Hij zegt dat hij niet wist dat Jeroen gehandicapt is, maar zelfs een kind kan dat zien."

"Alleen als hij een welgemeend excuus wil maken, willen we daarover nadenken."

Update: Taakstraf vlogger SnapKing na vernederen gehandicapte