'Chips voor nieuwe iPhones zijn in productie'
Kleiner, sneller, zuiniger

'Chips voor nieuwe iPhones zijn in productie'

23-05-2018 15:30 Laatste update: 19:15

Apple-leverancier TSMC zou begonnen zijn met productie van de A12-chip voor de nieuwe iPhones van dit jaar.

Dat zeggen ingewijden tegen het persbureau Bloomberg. Het zou gaan om de opvolger van de A11 Bionic-chip die nu in de iPhone 8, 8 Plus en iPhone X zit. De nieuwe A12-chip zou een 7 nanometer-model zijn. Zo'n chip huisvest meer transistors op een kleiner oppervlak dan de huidige 10 nanometer-chips. Zulke 7 nm-chips beloven naast kleiner ook sneller en energiezuiniger te worden dan de vorige generatie.

Recente chips zoals de A11 Bionic en de Qualcomm Snapdragon 845 worden gemaakt met het 10 nanometer-procédé. Samsung kondigde onlangs ook al aan dat het werkt aan 7 nanometer-chips, die in de eerste helft van 2019 geproduceerd gaan worden.

De eerste

Zowel TSMC als Apple willen niet op het gerucht ingaan. Als de geruchten kloppen, zou TSMC de eerste fabrikant zijn die de chips volgens het 7 nanometer-procédé maakt, een mijlpaal waar chipfabrikanten al jaren naartoe werken.

Naast sneller en zuiniger belooft dat formaat zeker op termijn een veel efficiëntere productie. TSMC is sinds de A10-chip van twee jaar geleden de enige producent van iPhone-chips, daarvoor werd de productie door zowel TSMC als Samsung verzorgd.

Nieuwe iPhones

Volgens analisten zou Apple later dit jaar drie nieuwe high-end iPhones op de markt willen brengen. Het zou gaan om een opvolger van de iPhone X, met wederom een 5,8 inch oled-scherm en een grotere Plus-versie met een 6,5 inch oled-scherm. Het derde model zou een iets goedkopere versie worden met een 6,1 lcd-scherm. Daarnaast zou Apple ook een nieuwe budget-iPhone willen introduceren.