Amerikaanse media onbereikbaar vanuit EU door privacywet
Geweerd vanwege de AVG

Amerikaanse media onbereikbaar vanuit EU door privacywet

25-05-2018 09:46 Laatste update: 09:56

Europese liefhebbers van sommige Amerikaanse nieuwssites hebben vandaag pech. De sites van een aantal grote kranten zijn niet bereikbaar vanwege de Europese privacyregels AVG die sinds vandaag van kracht zijn.

Het gaat om onder meer de site van de Los Angeles Times en Chicago Tribune, eigendom van het bedrijf Tronc. Bezoekers worden doorverwezen naar een site waarop staat dat de het bedrijf onderzoekt welke opties het heeft om ook klanten in Europa te bedienen.

Ook de krantensites van Lee Enterprises, een andere grote uitgeverij, zijn niet bereikbaar. Het bedrijf weigert bezoekers uit Europa de toegang vanwege de AVG-regels.

Ook games

Niet alle Amerikaanse media zijn onbereikbaar vanuit Europa. Kranten zoals de Washington Post, de Wall Street Journal en de New York Times zijn wel gewoon te bezoeken, net als bijvoorbeeld tv-zender CNN.

Eerder al besloten makers van sommige apps en online games om vanwege de AVG hun diensten niet meer aan Europese burgers aan te bieden. Onder meer de games Ragnarok Online, Loudout en Super Monday Night Combat zijn niet meer te spelen in Europa. Als reden geven ontwikkelaars dat het simpelweg te duur is om de games AVG-proof te maken.

De startup GDPR Shield sprong slim in op de Europese regels door bedrijven te helpen om Europeanen van hun websites te weren en op die manier de wet te omzeilen.