Microsoft is nu meer waard dan Google 
Ingehaald

Microsoft is nu meer waard dan Google 

30-05-2018 14:29 Laatste update: 14:41

Microsoft is voor het eerst sinds 2015 weer meer waard dan Alphabet, het moederbedrijf van Google. Daardoor is Microsoft het twee-na-grootste techbedrijf ter wereld. Alleen Apple en Amazon zijn meer waard.

Microsoft is voor het eerst sinds 2015 weer meer waard dan Alphabet, het moederbedrijf van Google. Daardoor is Microsoft het twee-na-grootste techbedrijf ter wereld. Alleen Apple en Amazon zijn meer waard. De waarde van Microsoft wordt geschat op 753 miljard dollar (648 miljard euro). Alphabet is 739 miljard waard.

Apple staat met een waarde 924 miljard dollar op eenzame hoogte. Microsoft komt wel in de buurt van Amazon, dat 783 miljard waard is.

Focus op clouddiensten

In 2012 schoot Google, zoals Alphabet toen nog heette, voor het eerst Microsoft voorbij. De jaren daarna was het stuivertje wisselen, maar de laatste jaren bleek de zoekmachine een maatje te groot voor het bedrijf achter Windows en Office.

Beleggers kregen vertrouwen in Microsoft toen Steve Ballmer vertrok en de huidige ceo Satya Nadella op zijn stoel ging zitten vier jaar geleden. Onder Nadella verlegde Microsoft de focus op clouddiensten, zoals Azure en Office 365. Ook is Microsoft inmiddels aanwezig op Android en iPhone.

Van het oude verdienmodel - mensen kopen een pc en betalen indirect voor Windows - werd afscheid genomen. Ook werd het geflopte Windows Phone aan de kant geschoven. Het was Nadella die deze stappen durfde te zetten.

Niet afhankelijk van 1 product

Beleggers zijn vooral te spreken over het feit dat Microsoft met tal van diensten (zoals Office 365, Xbox, cloudopslag) goed boert, terwijl de andere techreuzen veelal afhankelijk zijn van één product. Bij Alphabet is dat de zoekmachine, bij Apple is dat de iPhone.