PostNL gaat bezorgen met elektrische bestelbus
Stiller en CO2-neutraal

PostNL gaat bezorgen met elektrische bestelbus

31-05-2018 11:35 Laatste update: 11:35

PostNL heeft 17 elektrische Renault Masters besteld. Vanaf 2025 wil het bedrijf in 25 binnensteden CO2-neutraal pakketjes bezorgen.

De meest voor de hand liggende plek om over te stappen op elektrisch vervoer is de binnenstad. Bussen, busjes, vrachtwagens en scooters zorgen voor een ongezonde lucht in de straat. Veel van de vehikels die nu veel uitstoten rijden minder dan 60 kilometer per dag. Overstappen op elektrisch is dus technisch gezien mogelijk. 

PostNL heeft dan ook besloten om dit jaar 17 elektrische Renault Master ZE-bestelbussen te kopen. Met een relatief kleine accu van 33 kWh kost de kleinste Master met een laadruimte van 8m2 wel €60.000 ex btw. Dat is bijna drie keer zoveel als de goedkoopste brandstofversie. Een gedeelte kan terugverdiend worden door lagere onderhouds- en brandstofkosten, maar PostNL gaat hier op korte termijn nog niet rijk van worden. 

Volgens PostNL is het de eerste bezorgpartij in Europa die met de elektrische Renault Master Z.E. gaat bezorgen. "We bezorgen daarmee pakketten uitstootvrij in de binnensteden van Utrecht, Leeuwarden en later ook in andere steden", aldus Liesbeth Kaashoek, directeur Pakketten en Logistiek bij PostNL.