Beeld © Getty Images
Beeld © Getty Images
iOS 12

Apple maakt kraken iPhone via USB moeilijker

14 juni 2018 09:04

Apple gaat het in zijn nieuwe besturingssysteem iOS 12 voor veiligheidsdiensten, hackers en kwaadwillenden nog moeilijker maken om de iPhone te kraken.

Als het toestel via de USB-poort aan een computer wordt gekoppeld, vraagt het voortaan sneller om de pincode. Dat heeft Apple laten weten aan persbureau Reuters.

Gespecialiseerde inlichtingenbedrijven zoals GrayShift en Cellebrite hebben apparatuur en software ontwikkeld om het toestel via de USB-poort binnen te komen en de beveiliging te omzeilen die ervoor zorgt dat er niet meer dan een beperkt aantal wachtwoorden kan worden geraden.

Tijdlimiet

Straks gaat dat niet meer: Apple voert een limiet in waardoor het toestel nog maximaal een uur van buitenaf kan worden benaderd.

Bedrijven die de beveiliging nu nog weten te omzeilen, bieden tegen betaling hun diensten steeds vaker aan. Aan politie en justitie bijvoorbeeld, maar mogelijk ook aan criminelen. Ze bieden apparatuur te koop aan voor duizenden dollars, maar zijn ook bereid losse toestellen te kraken voor 50 dollar (45 euro). 

Criminelen en spionnen

Apple zegt de nieuwe beveiliging niet in het leven te roepen om justitiële opsporingsdiensten te dwarsbomen, maar om zijn gebruikers te helpen in landen waar de wet hun minder bescherming biedt. Ook wijst Apple erop dat criminelen en spionnen gebruikmaken van dezelfde technieken als justitie om de beveiliging van de iPhone te omzeilen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

iOS 12 krijgt ook deze handige nieuwe functies