Groei Netflix en Videoland zet door
Video on demand

Groei Netflix en Videoland zet door

15-06-2018 08:46 Laatste update: 09:09

Dagelijks kijken Nederlanders gemiddeld 28 minuten naar betaalde videodiensten als Netflix en Videoland.

Dat meldt marktonderzoeker Telecompaper in een onderzoek naar kijkgedrag. Nederlanders tussen de 12 en 40 jaar kijken meer on-demand, namelijk 47 minuten per dag, terwijl 65+'ers gemiddeld 10 minuten per dag naar videodiensten kijken. 

Begin 2015 besteedden Nederlanders nog maar elf minuten per dag aan deze vorm van content kijken. In het tweede kwartaal van 2017 was dat gestegen naar gemiddeld 23 minuten per dag.

On-demand kijken op tv

Inmiddels heeft 35 procent van de Nederlandse huishoudens toegang tot Netflix, onder de 20-30 jarigen is dit zelfs 65 procent. Zes procent van de huishoudens heeft toegang tot Videoland.

Voor video-on-demand (VOD) is de televisie het populairst. Meer dan 80 procent zegt hiervoor het grote tv-scherm in de woonkamer te gebruiken. Tussen de 30 en 34 procent kijkt ook VOD op de laptop, tablet of smartphone.  

Betalen voor sportzenders

Abonnementen op sportkanalen groeien in populariteit. 12 procent van de Nederlanders heeft toegang tot FOX Sports Eredivisie en nog eens 5 procent kijkt naar Ziggo Sport Totaal.

De verschillende providers bieden steeds vaker combinatie-abonnementen aan waarbij het afnemen van televisie, internet en een telefoonabonnement wordt beloond met een gratis sportzender. Hierdoor is het klantenbestand van FOX in drie jaar tijd met 55 procent gegroeid.

5 procent zonder tv-abonnement

Het aandeel Nederlandse huishoudens zonder traditionele tv-aansluiting gaat volgens Telecompaper richting de 5 procent. Dat is een stijging van vijftig procent ten opzichte van twee jaar geleden.

Bekijk ook ons interview met Netflix-baas Reed Hastings uit 2017: