Delftse studenten winnen Boeing-prijs voor vliegende motor
Vliegmachine

Delftse studenten winnen Boeing-prijs voor vliegende motor

15-06-2018 09:44 Laatste update: 12:57

Een team van Delftse studenten heeft 20.000 dollar gewonnen in een door Boeing uitgeschreven competitie om een verticaal opstijgend en landend vliegtuigje te ontwerpen voor één persoon.

Het Delftse team, Silverwing genaamd, was daarmee een van de tien winnaars in de eerste ronde van de GoFly-competitie. Volgens Boeing deden er ruim 600 uitvinders uit meer dan dertig landen mee aan de wedstrijd. De vliegtuigbouwer wil met de competitie de ontwikkeling van persoonlijke vliegtuigen stimuleren.

Silverwing kwam bij de beste tien door een soort vliegende motor met twee enorme propellers te ontwerpen. “Boeing stelt als voorwaarde dat het vliegtuigje zo stil mogelijk moet zijn. Hoe groter de propellers zijn, hoe minder lawaai je produceert”, legt Quint Houwink van Silverwing uit. “Bij grote propellers heb je minder wentelingen nodig om vaart te maken.” 

Elektrisch

Overigens zat er wel een beperking aan de omvang: het totale voertuig mag van Boeing niet groter dan 2,6 meter zijn. De beperkte omvang van het vliegtuigje zorgt er wel voor dat het minder energie-efficiënt is dan een normaal vliegtuig. “Ons ontwerp is ongeveer half zo efficiënt als een Boeing-vliegtuig.”

Overigens vliegt de Silverwing-motor wel elektrisch, in tegenstelling tot sommige andere winnaars van de GoFly-competitie die hun toestel uitrusten met een traditionele brandstofmotor. “Voor ons was dat een no-go”, zegt Houwink. “Innovatie moet elektrisch zijn.”

Vleugels

De Delftenaren onderscheiden zich verder van de concurrentie door het gebruik van vleugels. “Veel andere teams hebben helikopter-achtige apparaten ontworpen. Wij hebben gekozen voor vleugels omdat dat de efficiëntste manier is om te vliegen: je hebt minder weerstand. Daardoor kan ons toestel een snelheid van iets meer dan 100 kilometer per uur halen.”

Daarmee behoort het ontwerp van Silverwing tot een van de snelste van de competitie. De vleugels maken het ook mogelijk om langer te blijven zweven en buiklanding te maken als de motor uitvalt – een belangrijk verschil met helikopter-achtige constructies waarbij je bijna loodrecht uit de lucht valt.

Miljoen dollar

Silverwing gaat de 20.000 dollar gebruiken om zijn vliegende motor verder te vervolmaken. “In februari volgend jaar vindt de tweede ronde plaats van de GoFly-competitie. Daarvoor gaan we een schaalmodel ontwikkelen waarmee we testen willen uitvoeren.”

De finale van de competitie vindt plaats in september 2019. Dan ontvangt de winnaar een miljoen dollar. Mocht Silverwing de competitie winnen, dan ligt het volgens Houwink voor de hand dat het team doorgaat met de ontwikkeling van hun toestel. "Er bestaat op dit moment heel veel belangstelling voor persoonlijke vliegtuigen en wij zijn de enige in Nederland die hiermee bezig zijn."