AI van Facebook kan gesloten ogen openen
Eyes wide shut

AI van Facebook kan gesloten ogen openen

22-06-2018 08:23 Laatste update: 08:32

Met behulp van kunstmatige intelligentie is het mogelijk om gesloten ogen op foto's te openen, stellen twee Facebook-onderzoekers.

Filters waarmee je ervoor zorgt dat je huid er op een foto gaver uitziet, gebruik je al met een druk op de knop. Onderzoekers van Facebook werken nu aan kunstmatige intelligentie die het mogelijk maakt om net zo makkelijk iemands ogen te openen als die persoon met dichte ogen op de foto staat.

Dat is geen eenvoudige opgave, schrijven Brian Dolhansky en Cristian Canton Ferrer van Facebook in een paper. Met bekende methodes om dichte ogen op foto’s te openen “is er geen garantie dat de nieuwe ogen overeenkomen met de specifieke oogstructuur van de persoon op de foto. In plaats daarvan worden er een paar ogen toegevoegd die corresponderen met vergelijkbare gezichten in de trainingset.” Zeker als iemand een beetje afwijkende ogen heeft, kan dat tot pijnlijke resultaten leiden die niet in de buurt komen van hoe iemand er werkelijk uitziet.

Maar aangezien Facebook op een enorme berg foto’s van zijn gebruikers zit, is het wel degelijk mogelijk om de ogen van dezelfde persoon op een andere foto terug te vinden en te gebruiken.

Bril

Ook als de afgebeelde persoon op een andere foto bijvoorbeeld make-up draagt of als het perspectief of de belichting bij de andere foto compleet anders was, is het volgens de Facebook-onderzoekers mogelijk om nieuwe ogen in te tekenen die er – in ieder geval bij de illustraties in de paper – behoorlijk overtuigend uitzien.

Dolhansky en Ferrer hebben hun AI getraind om de kleur van de iris, de huidtint, de oogcontouren en de belichting natuurgetrouw te maken. De grootste problemen doen zich op dit moment nog voor bij mensen die op bronfoto’s een bril dragen of die haren (of de schaduw van het haar) voor hun ogen hebben. De twee onderzoekers verwachten echter ook die obstakels voor het intekenen van ogen te kunnen verhelpen.

Privacy

Gebruikers van Facebook of Instagram zullen nog wel even moeten wachten voordat ze van deze tool gebruik kunnen maken om foto’s met gesloten ogen bij te werken. Vooralsnog is de door Dolhansky en Ferrer nog altijd in ontwikkeling.

Daarnaast roept de software vragen op over de privacy van gebruikers. Recent kwam Facebook nog onder vuur te liggen toen het gebruikers vroeg in te stemmen met de automatische gezichtsherkenning.