'Google wil strijd aangaan met Xbox, PlayStation en Switch'
Gaming

'Google wil strijd aangaan met Xbox, PlayStation en Switch'

29-06-2018 12:55 Laatste update: 16:58

Google ontwikkelt een cloudgamingdienst waarmee gamers ook op goedkope computers zware games kunnen spelen. Ook lijkt het bedrijf zijn eigen spelcomputer te willen lanceren.

Dat schrijft Kotaku op basis van de verhalen van vijf mensen die de gaming-plannen van Google uit de eerste of tweede hand hebben vernomen.

Afgaande op de berichtgeving van Kotaku lijken de plannen voor de cloud-gaming-dienst, die intern de codenaam Yeti heeft meegekregen, het meest uitgewerkt. Het plaform, dat doet denken aan GeForce Now van Nvidia, zou de rendering van de beelden in games moeten uitbesteden aan computers elders.

Op die manier wordt het mogelijk om ook zonder console of op een goedkope computer zonder dure grafische kaart zware games te spelen. Het spelen van een games als Call of Duty of The Witcher 3 moet dankzij Yeti net zo’n eenvoudige taak worden voor je computer als het openen van een browserscherm.

Eerst zien, dan geloven

Kotaku heeft bedenkingen bij deze plannen. “Klinkt dit niet als de belofte van andere streaming-platforms zoals OnLive, dat mislukte vanwege de lag en de videocompressie die leidde tot een mindere kwaliteit?” Kortom: eerst zien, dan geloven.

Over de Google-plannen voor een eigen console heeft Kotaku minder details. Het kan nog alle kanten op: de Google-spelcomputer zou ofwel kunnen concurreren met de volgende PlayStation en Xbox óf juist heel goedkoop kunnen worden. In dat laatste geval zou de console sterk leunen op het streaming-platform Yeti.

Sony, Microsoft en Nintendo

De toetreding van Google tot de gamingmarkt zou een bedreiging kunnen vormen voor Sony, Microsoft en Nintendo. Volgens recente cijfers heeft de PlayStation 4 op dit moment het grootste marktaandeel (59 procent), terwijl de Xbox One en de Switch respectievelijk 28 en 13 procent van de markt in handen hebben.

Afgelopen maand was de PlayStation 4 de bestverkochte console met bijna 900.000 verkochte exemplaren (goed voor een marktaandeel van 48 procent). Nummer twee was de Switch met ruim 670.000 exemplaren (37 procent), terwijl de Xbox One bleef steken op 280.000 exemplaren (15 procent).

De spelcomputers van Sony en Microsoft werden in november 2013 gelanceerd, terwijl de Switch vorig jaar maart zijn debuut maakte.