Nederlandse phisingbende opgerold in België
Phishing

Nederlandse phisingbende opgerold in België

29-06-2018 12:51 Laatste update: 15:14

Met de aanhouding van zes Nederlanders in onder meer Almere en Hoofddorp denkt de politie een bende te hebben opgerold die zich bezighield met phishing. De verdachten zijn tussen 20 en 30 jaar oud.

Tijdens huiszoekingen is de afgelopen dagen voor ongeveer 43.000 euro aan contant geld in beslag genomen en ook drugs, nepvuurwapens en computers en telefoons, vaak nog in de verpakking. 

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij slachtoffers worden opgelicht via valse websites. "Bijzonder aan het politieonderzoek is dat de verdachten zich vanuit Nederland richtten op Belgische banken en Belgische slachtoffers'', meldt de politie. Bij de actie is dan ook nauw samengewerkt met de Belgische politie. 

Slachtoffers kregen bijvoorbeeld een nep-sms, die van hun bank afkomstig leek. Daarin stond dat ze vanwege veiligheidsproblemen een nieuwe app moesten downloaden. Na klikken op de link voor die 'app' vulden slachtoffers hun bankgegevens in, die zo in handen van de criminelen kwamen. "Ook werden er middels hacken creditcards en bankpassen besteld op naam van anderen", aldus de politie.

Moneymules

Ook werden door de groep via Instagram zogenaamde moneymules (geldezels) geronseld. De moneymules waren meestal jongeren wiens bankrekening en bankpas tegen een vergoeding werden gebruikt om het buit gemaakte geld door te sluizen of te cashen uit een geldautomaat.

De verdachten worden in België vervolgd, waar ze maximaal 5 jaar celstraf kunnen krijgen.