Kim Dotcom mag worden uitgeleverd aan de VS

Kim Dotcom mag worden uitgeleverd aan de VS

05-07-2018 07:27 Laatste update: 09:04

Megaupload-oprichter Kim Dotcom mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft het Nieuw-Zeelands Hof van Beroep bepaald. In de VS wacht de internetondernemer waarschijnlijk een forse straf voor afpersing, witwassen en het schenden van auteursrechten.

Dotcom wordt nog niet op een vliegtuig gezet. Hij gaat het vonnis aanvechten bij het Hooggerechtshof.

De 44-jarige Dotcom, geboren in Duitsland als Kim Schmitz, werd in 2012 opgepakt in Auckland, Nieuw-Zeeland, tijdens een spectaculaire politie-overval op zijn landhuis.

Verstopt in safe room

Dotcom verstopte zich in zijn safe room, waar de politie hem uiteindelijk uithaalde. Er werden miljoenen dollars aan cash geld in beslag genomen, computers, kunst en een aantal luxe wagens. Ook drie andere betrokkenen, waaronder zijn Nederlandse zakenpartner Bram van der Kolk, werden opgepakt. 

Vorig jaar oordeelde een rechtbank al dat Dotcom aan de VS mag worden uitgeleverd. Hij ging daartegen in beroep. Ook tegen deze uitpraak wil hij weer in beroep gaan, liet Ira Rothken, zijn advocaat weten. "We zijn nog niet klaar met vechten. We denken dat Kim Dotcom de zaak uiteindelijk zal winnen", aldus Rothken.

Via Twitter liet Dotcom zelf ook weten 'nooit op te geven'. In een schriftelijk verklaring stelt hij: "Ik ben enorm teleurgesteld in de uitspraak en de interpretatie van het Hof over de auteursrechtbepalingen is onjuist. Ik ben bereid te vechten voor mijn rechten." 

Hij vervolgt: "In Nieuw-Zeeland worden belangrijke zaken wel vaker pas voor het Hooggerechtshof gewonnen. In mijn geval zal dat ook zo zijn."

Filmstudio's en platenlabels gedupeerd

Met Megaupload konden eenvoudig grote hoeveelheden bestanden gedeeld worden. Om die reden werd de dienst veelvuldig gebruikt voor het delen van illegaal verkregen films en muziek, de aanleiding voor de arrestatie van Dotcom.

Megaupload haalde hiermee een omzet van 175 miljoen dollar (150 miljoen euro), meldt persbureau Reuters. Filmstudio's en platenlabels liepen hierdoor meer dan 500 miljoen dollar mis.