Britten willen Facebook privacyboete geven
Dataschandaal

Britten willen Facebook privacyboete geven

11-07-2018 11:19 Laatste update: 11:32

Facebook moet waarschijnlijk een boete van een half miljoen pond (566.000 euro) betalen voor het overtreden van Britse privacywetgeving. Het sociale netwerk kan die boete krijgen voor de rol die het speelde in het Cambridge Analytica-schandaal.

De Britse privacytoezichthouder ICO is van plan om de hoogst mogelijke boete te eisen van het bedrijf. Facebook heeft nog wel de kans zich te verdedigen bij de toezichthouder, het onderzoek naar het privacyschandaal loopt nog. 

Het Britse bedrijf Cambridge Analytica kreeg via Facebook toegang tot de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers. Die gegevens werden verzameld door een spelletjesapp en de gebruikers van de app gaven toestemming voor het doorgeven van hun gegevens. Maar de app gaf ook de gegevens door van vrienden van de gebruikers, die daar dus geen toestemming voor hadden gegeven.

Verkiezingscampagne

Die gegevens werden doorgegeven aan Cambridge Analytica, die op basis daarvan politici hielp bij het voeren van campagne. Ook de Amerikaanse president Donald Trump huurde het bedrijf in tijdens zijn verkiezingscampagne.

Cambridge Analytica is inmiddels gestopt. Het bedrijf vroeg begin mei faillissement aan, omdat het veel klanten verloor nadat het schandaal bekend werd. Het moederbedrijf, SCL Elections Ltd, wordt aangeklaagd door ICO omdat het niet goed heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Facebook heeft gefaald

Hoewel Facebook niet actief betrokken was bij het opzetten van de app, vindt de ICO een boete voor het bedrijf toch terecht, omdat het 'gefaald heeft bij het beschermen' van de persoonlijke gegevens van haar gebruikers. Ook vindt de Britse toezichthouder dat het bedrijf niet duidelijk was over wie er nu eigenlijk toegang had tot gebruikersdata.

Het beoogde boetebedrag is het maximale dat de toezichthouder kan eisen en een schijntje voor Facebook. Het bedrijf had aan het einde van vorig jaar 71 miljard euro op de balans staan. In 2017 werd 13,5 miljard winst geboekt, op een omzet van ruim 34 miljard.

Gelukje voor Facebook

Het bedrijf ontloopt hoogstwaarschijnlijk de megaboetes die mogelijk zijn onder de huidige strenge Europese privacywetgeving AVG. Die wetgeving geldt sinds 25 mei van dit jaar.

Boetes voor het overtreden van deze regels zijn veel hoger. Toezichthouders kunnen een boete opleggen van maximaal 20 miljoen euro of van 4 procent van de wereldwijde jaaromzet van het bedrijf als dat hoger uitvalt. Voor Facebook zou dat een boete van bijna 1,4 miljard euro kunnen betekenen.

Amerikaanse onderzoeken

Die boete valt overigens nog mee in vergelijking met wat het bedrijf in Amerika nog boven het hoofd hangt. Daar wordt inmiddels onder aanvoering van het openbaar ministerie onderzoek gedaan door de FBI, beurswaakhond SEC en de Federal Trade Commission, meldt The Washington Post.

Vooral een eventuele boete van de laatste instantie, die gaat over de privacy van consumenten, kan flink in de papieren lopen, schrijft de Amerikaanse krant. In theorie kan die boete oplopen tot triljoenen dollars omdat er in de VS geen maximum is, zeggen voormalige medewerkers van de FTC tegen de krant.

Facebook reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. 

Pas deze instellingen aan om minder met Facebook te delen