© Amazon

Gezichtsherkenner Amazon wijst senatoren aan als crimineel
Omstreden software

Gezichtsherkenner Amazon wijst senatoren aan als crimineel

27-07-2018 05:45 Laatste update: 06:59

De software waarmee Amazon gezichten scant heeft 28 Amerikaanse Congresleden onterecht aangewezen als crimineel. De test was als een onderdeel van een protest tegen de omstreden software.

Om te laten zien dat de gezichtsherkenningsoftware van Amazon niet nauwkeurig genoeg is, heeft burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) het toegepast door foto's van Amerikaanse Congresleden te vergelijken met een politiedatabase. Wat bleek: 28 Congresleden werden met een minimale zekerheid van 80 procent aan een criminele mugshot gekoppeld. Dat meldt persbureau Reuters.

Voor de test betaalde ACLU slechts 12,33 dollar aan Amazon om de scan uit te voeren. De organisatie protesteert hiermee tegen het feit dat Amazon de software genaamd Rekognition verkoopt aan overheden. Ook de Amerikaanse politie in Oregon en Florida maken er gebruik van. Eerder sprak de president van Microsoft Brad Smith zich uit voor de mogelijkheid van regulering van dit soort software.

Brief naar Bezos

Drie senatoren die als crimineel werden aangewezen hebben een brief gestuurd naar Jeff Bezos, de baas van Amazon en rijkste man ter wereld. Amazon zegt niets te doen met het protest. "We blijven enthousiast over hoe beeld- en videoanalyse een driver van een betere wereld kan zijn", aldus een woordvoerder tegen Reuters.

Verder laat het bedrijf weten dat een 80 procent zekerheid niet genoeg is. Het bedrijf adviseert een zekerheid van 95 procent voordat conclusies mogen worden getrokken.