Nieuwe speaker Bang & Olufsen is één grote volumeknop
Rock & Roll

Nieuwe speaker Bang & Olufsen is één grote volumeknop

29-08-2018 14:22 Laatste update: 14:21

Bang & Olufsen heeft een nieuwe, ronde speaker onthuld. De Beosound Edge is zo groot als een autoband.

De draadloze Beosound Edge heeft net als de meeste speakers van Bang & Olufsen een opvallend ontwerp. De ronde speaker is zwart, met een glimmend gepolijste aluminium band rond de hele rand. De speaker kan zowel op de grond worden gezet als aan de muur worden bevestigd. De Edge hangt dan met de rand tegen de muur, zodat de speakers de ruimte hebben.

Aan één kant van de Beosound Edge zit een 10 inch woofer met een bassdriver. Aan beide kanten zit een 4 inch speaker voor middentonen en een ¾ inch tweeter. Daarnaast gebruikt de Beosound Edge de de nieuwe B&O-technologie Active Bass Port. Daarbij is de speaker op lage volumes gesloten voor meer gedetailleerd geluid. Op hoog volume gaande de Bass Port open, zodat er meer ruimte is voor de bass.

Volume aanpassen door te rollen

Dat veranderen van het volume gaat door de speaker te draaien. Door hem zachtjes naar rechts te rollen stijgt het volume langzaam, rol harder en het volume stijgt snel. De Edge rolt zelf terug naar zijn oorspronkelijke plek, zodat je de speaker niet constant de hele kamer hoeft rond te rollen.

Actieve en passieve luisteromgeving

Om tussen nummers te schakelen zit bovenop touchbediening. Die licht pas op als de gebruiker dichtbij komt, dankzij een nabijheidssensor. Met een bijbehorende app kunnen gebruikers het geluid van de speaker opdelen tussen de voor- en achterkant van de speaker, zodat een 'actieve en passieve luisteromgeving' ontstaan.

Het ontwerp van de speaker is volgens ontwerper Michael Anastassiades het resultaat van steeds meer details weghalen. "We waren steeds gebrand op distilleren, op het laag na laag afpellen, tot er uiteindelijk een visueel puur en simpel object overbleef. Visueel complexe producten hebben in eerste instantie een impact, maar als de nieuwigheid eraf is, blijft daar niets van over. Producten die visueel simpel zijn, hebben niet die eerste aantrekkingskracht. Er is geen visuele verstoring. Maar als je zo'n product voor de tweede keer ziet, ga je er eens goed naar kijken, en bij de derde keer raak je nog meer gefascineerd”, aldus Anastassiades.

Beosound Edge is al vooruit te bestellen en is vanaf midden november 2018 tegen de adviesprijs van 3250 euro te koop in Bang & Olufsen-winkels.