We gebruiken veel vaker roaming op vakantie
Roamen in de EU

We gebruiken veel vaker roaming op vakantie

29-08-2018 12:53 Laatste update: 12:55

Nederlanders gebruiken op vakantie veel vaker dataroaming, nu daar binnen de EU geen extra kosten meer voor zijn.

Dat meldt onderzoeksbureau Telecompaper op basis van onderzoek onder bijna 9.800 respondenten in de leeftijdsgroepen tussen 12 en 80, die doorlopend worden ondervraagd over hun gebruik van media en elektronica. Sinds 2017 gelden in de EU geen roamingtarieven meer, waardoor Nederlanders overal in de EU kunnen bellen en internetten uit hun Nederlandse bel- en databundel.

Daardoor zette nog maar 24 procent van de Nederlanders afgelopen zomervakantie hun dataroaming bewust uit. Vorig jaar deed nog 37 procent van de Nederlanders dat. Ook wordt er volgens Telecompaper steeds minder gebruik gemaakt van wifi in het buitenland, omdat Nederlanders nu kunnen vertrouwen op hun eigen mobiele dataverbinding.

Minder reisbundels

Bovendien worden er veel minder speciale buitenlandbundels afgenomen, omdat die binnen de EU simpelweg niet nodig zijn. Nog maar 2 procent van de Nederlanders neemt zo'n speciale reisbundel, vorig jaar was dat nog 4 procent.

Volgens Telecompaper gaan de afnemers van de speciale vakantie-databundels vooral buiten de EU op reis, waar roaming nog steeds peperduur is.

Alleen voor noodgevallen

Dan zijn er ook nog Nederlanders die op vakantie juist niet verbonden willen zijn. Twee procent van alle Nederlanders nam zijn telefoon dit jaar bewust niet mee op vakantie, net zo veel als vorig jaar. Nog eens 12 procent neemt zijn telefoon alleen mee voor noodgevallen. In 2017 was dat nog 16 procent van de Nederlanders.

Bij veel abonnementen hanteren providers een limiet op het aantal GB's dat je maandelijks in andere EU-landen mag gebruiken. Bekijk ook onze uitlegvideo.

Kijk ook: Zo duur is mobiel internet buiten de EU

Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal