Soundscape van je omgeving met lasers en gamegeluiden
Interactieve kunst

Soundscape van je omgeving met lasers en gamegeluiden

09-09-2018 14:01 Laatste update: 14:13

De installatie Scenery Track maakt een scan van de omgeving met lasertrackers en geluidseffecten uit games. Ingeborg bekeek het interactieve kunstwerk.

Scenery track is een interactieve installatie die een stukje Vlieland afspeelt als een soundscape. Het laat je horen wat je ziet en maakt je bewust van de omgeving waar je onderdeel van uitmaakt. Een rode laserlijn raakt een struik en valt uiteen in honderden rode fragmentjes en maakt daarbij een vreemd geluid.

Ik heb nog nooit zo lang naar een ordinaire struik gekeken. Ik stak er zelfs mijn hoofd in om te kijken wat dat voor effect had.

Onder de laser

Op een meter of drie hoogte boven de struik rijden drie doosjes over een draad tussen de bomen heen en weer. Iedere tracker scant de omgeving met een laserlijn die tot de bodem van het bos rijkt. Het duurt niet lang tot bezoekers hun hand, arm, lijf of vriend(in) onder de laser duwen. Dat veroorzaakt vreemde effecten.

De rode lijn breekt over je lichaam en de installatie reageert met een geluid dat uit een Mario-game lijkt te komen. Ik kreeg een sound-effect te horen wat me deed denken aan game-over.

Vlieland

'Scenery track' was afgelopen weekend te zien op het festival Into the Great Wide Open. Het is speciaal voor Vlieland gemaakt door Studio Toer, dat bestaat uit Castor Bours (Design Academy) en Wouter Widdershoven (TU/e Industrieel Ontwerpen).

Studio Toer maakte eerder TexTales, een dekbed met ingebouwde sprookjes, en Fiet, een lamp met emoties.