Deze elektrische speedboot uit België is recyclebaar
Zonder herrie

Deze elektrische speedboot uit België is recyclebaar

20-09-2018 14:44 Laatste update: 17:38

Over het water scheuren zonder schuldgevoel over verstookte brandstof. Het Belgische Liso Yachts komt met de elektrische luxe speedboot Aquamare 750GTE.

Afgelopen week beleefde de elektrische speedboot Aquamare 750GTE zijn doop in de Schelde bij Antwerpen. "In steeds meer Europese landen mag je al niet meer met vervuilende brandstoffen op de binnenwateren varen. Met onze speedboot hebben we een sterk alternatief, zonder geluidshinder en dat op elektriciteit vaart, waardoor we geen vervuiling veroorzaken”, zegt CEO Dirk De Munter van Liso Yachts. Mits je elektriciteit groen is, natuurlijk.

De elektrische speedboot van Liso Yachts is ook bijna volledig recyclebaar en voor 80 procent biologisch afbreekbaar.

Sneller zonder herrie

De Munter is al meer dan 15 jaar actief met de restauratie van klassieke speedbooten en combineerde dit met zijn beroep als designer en verkoper van complexe batterijpacks in hardloopschoenen en batterijen voor track-and-tracesystemen in vrachtwagens. De batterijpack die hij ontwikkelde voor de Aquamare maakt dat de boot een topsnelheid haalt van 95 km/uur en op deze topsnelheid 40 minuten kan varen.

In normale omstandigheden kan je met de Aquamare 750 GTE een dag varen op zee of zoetwaterrivieren. Bijzonder is ook dat de elektrische speedboot van Liso Yachts op alle elektriciteitsnetten oplaadbaar is: op 220 V, maar ook op laag- en hoogspanningsnetten en op Fastnets van 1000 Volt bij 200 Ampère.

Vanaf 400.000 euro

Liso Yachts mikt op de productie van 24 van deze e-boten in 2019, die wereldwijd op de markt worden gebracht. De Aquamare 750 GTE kost tussen 400.000 en 500.000 euro. In april 2019 is er een lanceringsevent in een haven van Amsterdam, waar je mee mag varen met deze luxe elektrische speedboot.