'Nieuwe iPad Pro binnenkort onthuld'
Dunne randen en Face ID

'Nieuwe iPad Pro binnenkort onthuld'

19-09-2018 09:11 Laatste update: 09:15

Apple onthult de nieuwe iPad Pro vermoedelijk nog deze herfst, blijkt uit code in de nieuwste update voor iOS 12.

Een nieuwe iPad Pro stond al maandenlang tussen de verwachtte nieuwe Apple-producten van dit jaar. Maar bij de presentatie van vorige week onthulde Apple geen iPads, wel drie nieuwe iPhones en een nieuwe Apple Watch.

De nieuwe iPad wordt in plaats daarvan dit najaar verwacht. In de bèta voor iOS 12.1 wordt namelijk 'iPad2018Fall' genoemd, ontdekte 9to5Mac. Een veel duidelijkere aanwijzing is er niet: dat wijst op een nieuwe iPad, die in de herfst van 2018 verschijnt.

Face ID

Nog een aanwijzing: in iOS 12.1 zit ook ondersteuning voor de Face ID-gezichtsherkenning in landscape-modus, ontdekte ontwikkelaar Steve Troughton-Smith. Op iPhones werkt Face ID alleen als het toestel rechtop wordt gehouden, niet zijwaarts of ondersteboven. Volgens geruchten krijgt de nieuwe iPad Pro ook Face ID en de tablet wordt vaker in de landschapsmodus gehouden. De nieuwe iPad Pro zou met dunnere schermranden het ontwerp van de recente iPhones overnemen.

In de bèta is ook sprake van een functie waarbij de iPad kijkt of er een extern scherm is aangesloten. De nieuwe iPad Pro zou volgens geruchten een ucb-c-poort krijgen. Mogelijk kan daar ook een extern scherm mee op de tablet worden aangesloten. iPads kunnen al met een adapter op hdmi-schermen worden aangesloten, maar een rechtstreekste verbinding was er nog niet.

FaceTime-groepsbellen in iOS 12.1

Mogelijk bevat iOS 12.1 ook het groepsbellen in FaceTime. Die functie werd door Apple getoond als één van de grote nieuwe mogelijkheden van iOS 12, maar haalde de uiteindelijke versie niet. Met de functie kan met meerdere mensen tegelijk een videogesprek worden gevoerd, tot maximaal 32 deelnemers in één gesprek. Hoewel de functie in de bèta van iOS 12.1 zit, is niet zeker dat groepsbellen via FaceTime straks daadwerkelijk in iOS 12.1 zit.

Apple bracht eerder dit jaar al een nieuwe 'gewone' iPad uit. Die iPad had dunnere schermranden, was sneller en iets goedkoper dan de voorganger. 

Bekijk ook onze eerste indruk van de iPhone XS en XS Max.

Volg het Bright YouTube-kanaal voor meer gadgetreviews.