Apple-browser Safari stelde nepnieuws en complotsites voor
'Siri Suggesties'

Apple-browser Safari stelde nepnieuws en complotsites voor

26-09-2018 13:36 Laatste update: 13:37

De Safari-webbrowser van Apple stelde nepnieuws en complotsites voor via de functie Siri-informatie. Apple zegt 'ongepaste suggesties' handmatig te verwijderen.

Techbedrijven proberen het gebruikers bij het zoeken makkelijker te maken door zoeksuggesties te geven. Tik een paar letters in op Google en de zoekmachine probeert te voorspellen wat je zoekt en geeft suggesties. Dat levert weleens kritiek op, als bijvoorbeeld nepnieuws wordt voorgesteld. Onlangs nog kreeg YouTube kritiek op het voorstellen van complotvideo's, notabene op de kindersectie van de videosite.

Apple geeft ook zoeksuggesties in zijn browser Safari en gaat zelfs een stapje verder dan Google. De functie Siri-informatie geeft op basis van wat gebruikers intikken één resultaat, waar gebruikers direct naar toe worden gezonden. Die resultaten blijken in veel gevallen nepnieuws en sites van complotdenkers, ontdekte BuzzFeed News.

Nepnieuws en complotvideo's

Zo verwees Safari bij het zoeken naar het Pizzagate-complot naar een video waarin dat complot als feit wordt gedacht. En een zoektocht naar 'Hillary Clinton Murder' leidde naar een complotsite waarop de voormalig presidentskandidaat een moord in haar schoenen krijgt geschoven. En zo zijn er nog een aantal voorbeelden van zoektermen die leiden naar zeer dubieuze sites of video's.

BuzzFeed News tikte dezelfde zoektermen ook op Google in en vond in alle gevallen factchecks die de complotten en het nepnieuws onderuit haalde. Google heeft zijn algoritmes immers aangepast, want in 2016 kreeg Google dezelfde kritiek. Wie toen zocht op 'de Holocaust is niet gebeurd', zag bovenaan in de resultaten op Google complotsites die die stelling ondersteunden.

Ongepaste resultaten melden

Apple heeft alle voorbeelden die BuzzFeed News heeft aangedragen inmiddels uit de suggesties van Siri verwijderd. "We bieden curatie om ongepaste sites te voorkomen", stelt Apple in een reactie aan BuzzFeed News. "We verwijderen ook alle ongepaste suggesties als we die opmerken, zoals in dit geval." Gebruikers kunnen volgens Apple via een speciaal mailadres ongepaste resultaten melden.