Update die Tesla's zelfrijdend maakt komt later
Autopilot-update

Update die Tesla's zelfrijdend maakt komt later

05-10-2018 14:44 Laatste update: 14:44

Tesla heeft een geplande uitbreiding van zijn Autopilot-systeem uitgesteld. Het bedrijf ondervindt moeilijkheden met de technologie, stelt topman Elon Musk.

Volgens Musk zijn er nog enkele weken nodig om de software verder te testen. "Het is erg moeilijk om tot een algemene oplossing voor autonoom rijden te komen die overal goed werkt'', aldus Musk op Twitter.

Recente Tesla's zijn al uitgerust met hardware om volledig autonoom rijden mogelijk te maken, maar de benodigde software-update laat op zich wachten. De functie 'navigeren op Autopilot' is nog geen onderdeel van de nieuwe versie 9 van de Tesla-software.

Dashcam en Atari-games

De software-update biedt bijvoorbeeld een nieuwe dashcamfunctie, waarmee de ingebouwde camera's beelden opnemen. Ook nieuw zijn onder meer een automatische waarschuwing voor dode hoeken en een betere integratie van smartphones. Als de auto op een parkeerplek staat is het bovendien voortaan mogelijk om op het dashboardscherm klassieke Atari-games te spelen.  

Tesla liep voorop op het vlak van techniek voor zelfrijdende auto's, maar die positie kwam in gevaar nadat de samenwerking met een belangrijke toeleverancier eindigde. Tesla moest daarna deels opnieuw beginnen met ontwikkelen. Bij een onderzoek van Consumer Reports naar systemen voor autonoom rijden kwam de software van Tesla op de tweede plaats, na Super Cruise van automerk Cadillac. 

Waarschuwingen

Onlangs maakte Tesla bekend voor de veiligheid de waarschuwingen om het stuur vast te houden bij Autopilot prominenter te maken. Dat gebeurde na verschillende recente ongelukken van Tesla-rijders die de Autopilot-functie niet goed gebruikten.

De Autopilot-modus biedt in zijn huidige vorm namelijk geavanceerde rijondersteuning, maar gebruikers moeten het stuur wel blijven aanraken. Sommigen doen dat niet, soms met fatale ongelukken tot gevolg.

De melding stelt dat gebruikers die rijden met Autopilot ingeschakeld een lichte opwaartse of neerwaartse kracht moeten uitoefenen op het stuur, niet enkel losjes vasthouden. Daarnaast krijgen chauffeurs elke 30 seconden een melding dat ze het stuur moeten blijven aanraken. Eerder kwam die melding elke 1 à 2 minuten.

Uiteindelijk volledig autonoom rijden

Waar de Autopilot-software nu nog alleen voor rijondersteuning is, zijn veel Tesla-auto's al wel uitgerust voor volledig autonoom rijden. In de komende jaren wordt het aantal zelfrijdende functies uitgebreid.

Zo werkt de techniek van zelfrijdende auto's