Adobe lanceert mobiele versie videobewerkingtool Premiere
Premiere Rush CC

Adobe lanceert mobiele versie videobewerkingtool Premiere

18-10-2018 17:43 Laatste update: 19-10-2018 08:48

Adobe Premiere is een van de populairste programma's voor video-bewerking. Adobe brengt er nu een mobiele versie van uit, Premiere Rush CC, die alles in de cloud opslaat.

Toen digitale video opkwam, moest je met een Firewire-kabel de data van je DV-tapes afhalen. Dat duurde bijna net zo lang als dat je opnames waren. Inmiddels is dat een stuk eenvoudiger, maar nog steeds loop je met kabeltjes of geheugenkaartjes te leuren. Voor de gemiddelde YouTuber is dat niet handig.

Adobe springt daar op in met Premiere Rush CC, een versie van de video-editing-software die iets eenvoudiger is, maar ook naadloos is te gebruiken op desktop en mobiel (de iOS-versie is er al, Android verschijnt iets later). 

Schiet een videootje met je telefoon, begin met een ruwe edit, voeg wat titels toe als je thuis bent achter je computer en upload de boel in passende formats voor Snapchat, Youtube, Instagram, Facebook, Twitter of Vimeo, terwijl je 's avonds met de iPad op de bank zit. 

De prijs verraadt dat dit niet is voor de gebruiker die één keer per jaar een videootje van de skivakantie maakt, want in Nederland kost Rush CC €12,09 per maand. Voor de Youtuber die er elke dag een video uitknalt en daar wat tientjes per maand mee verdient is dat geen probleem, maar de casual gebruiker houdt het waarschijnlijk voorlopig bij apps als iMovie.

Het voelt alleszins aan als een Prosumer-optie. Ik mis de ingewikkelde mixpanelen voor geluid, de op de 10e van een procent nauwkeurige kleurcorrectie opties, maar krijg daar de nodige kunstmatige intelligentie voor terug. Met één klik kun je achtergrondmuziek tijdens voice-overs naar het juiste volume mixen. 

Rush is voor een specifieke doelgroep echt een belangrijk nieuw stuk gereedschap. Als je daar bij hoort, kun je de apps gratis proberen voor je eerste drie video's. Voor de rest van ons is het iets te prijzig.