Motorola verkoopt reparatiesetjes voor smartphones
Zelf fixen

Motorola verkoopt reparatiesetjes voor smartphones

24-10-2018 14:42 Laatste update: 14:42

Samen met reparatiesite iFixit verkoopt Motorola setjes waarmee gebruikers zelf hun telefoon kunnen repareren.

Het wordt steeds moeilijker om zelf je apparaten te repareren. Gadgets worden steeds beter dichtgetimmerd, zijn vaak letterlijk dichtgelijmd en zelf vervangende onderdelen vinden is ingewikkeld. En zelfs als het lukt, worden gebruikers tegenwoordig met software weerhouden van eigen reparaties. Apple maakt reparatie van nieuwe MacBooks door derden bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk.

Accu of scherm zelf vervangen

Daarom valt de nieuwe samenwerking tussen Motorola en iFixit op. iFixit bestaat al jaren als site waarop gebruikers stap voor stap wordt uitgelegd hoe zij hun apparaten moeten repareren en onderdelen moeten vervangen. In eerste instantie alleen voor Apple-producten, inmiddels voor telefoons, tablets en laptops van allerlei merken.

iFixit verkoopt nu reparatiesets die door Motorola worden aangeleverd. Er zijn sets voor toestellen als de Moto X, Z, G4 en G5, die echte Motorola-onderdelen bevatten, en stapsgewijze instructies over hoe de reparatie in zijn werk gaat. Het gaat om ingrepen als het vervangen van een versleten accu of een kapot scherm of schermconnector.

'Voorbeeld voor andere fabrikanten'

"Motorola geeft een voorbeeld voor grote fabrikanten om een meer open standpunt tegenover repareren in te nemen", schrijft iFixit. "Grote bedrijven en sociale verantwoordelijkheid, en innovatie en duurzaamheid, hoeven elkaar niet uit te sluiten."

In de VS zijn er overigens een aantal staten waar wordt overwegen de reparatie van toestellen en beschikbaarheid van reserve-onderdelen verplicht te maken voor fabrikanten. Bedrijven als Apple lobbyen tegen dat 'right to repair'.

Hoe moeilijk is het vervangen van je iPhone-scherm?