© Bright

Eerste indruk: nieuwe iPad Pro's en MacBook Air

De nieuwe Apple-producten na de presentatie

Vanuit New York

Eerste indruk: nieuwe iPad Pro's en MacBook Air

30-10-2018 21:44 Laatste update: 31-10-2018 12:44

Apple heeft nieuwe versies van de iPad Pro, MacBook Air en Mac Mini aangekondigd. Bright heeft ze in New York al even in handen gehad.

Kijk: eerste indruk na het Apple-event

Nieuwe iPad Pro's

De nieuwe iPad Pro's hebben dunnere schermranden en zijn voortaan te ontgrendelen met de gezichtsherkenning Face ID. Ze hebben geen homeknop met vingerafdrukscanner meer. Apple stapt bij zijn tablets daarmee, net als bij de recente iPhones, over op Face ID. De gezichtsherkenning werkt op de iPad Pro's zowel in de horizontale als de verticale stand. 

De nieuwe tablets hebben 11 en 12,9 inch schermen. Ze hebben een usb-c-poort in plaats van de Lightning-poort en de 3,5 mm-koptelefoonuitgang is verdwenen. De nieuwe iPad Pro's hebben vier speakers, een 12 megapixel camera en een accuduur van 10 uur.

Apple heeft de iPad Pro's voorzien van de nieuwe A12X Bionic-chip. "De iPad Pro heeft nu dezelfde grafische prestaties als een Xbox One S-spelcomputer, maar dan in een veel kleiner apparaat", aldus Apple-manager Jon Ternus tijdens de presentatie.

De nieuwe iPad Pro's zijn vanaf 7 november verkrijgbaar, in spacegrijs of zilver. De 11 inch wifi-versie kost 899 euro, de 12,9 inch editie met alleen wifi kost 1119 euro. De versies met 4G kosten respectievelijk 1069 en 1289 euro.  

De Apple Pencil voor de tablets is ook verbeterd. Zo is hij voortaan draadloos op te laden en heeft de styluspen dankzij een aanraaksensor nieuwe functies die met tikken zijn te activeren. De Apple Pencil kost 135 euro. 

MacBook Air met retina-scherm

Apple introduceert ook een nieuwe versie van zijn MacBook Air. De laptop heeft een scherper 13,3 inch scherm (2560 bij 1600 pixels) en dunnere, glazen schermranden gekregen. Daarmee krijgt de MacBook Air voor het eerst sinds 2010 een beter scherm.

De laptop beschikt over de Touch ID-vingerafdrukherkenning in een knop rechtsboven in het toetsenbord en heeft twee usb-c-poorten. De behuizing van de MacBook Air is helemaal gemaakt van gerecycled aluminium. 

De MacBook Air heeft een dual-core Intel Core i5-chip van de achtste generatie, met tot 16 GB werkgeheugen en tot 1,5 TB ssd-opslag.  

De nieuwe MacBook Air is vanaf volgende week verkrijgbaar in drie kleuren: spacegrijs, goud en zilver. Het goedkoopste model, met 8GB RAM en 128 GB opslag, kost in Nederland 1349 euro.  

Nieuwe Mac Mini

Apple kondigde voor het eerst sinds 2014 ook een update van de Mac Mini-computer aan. De desktop-pc biedt snellere Intel-chip van de achtste generatie met vier of zes rekenkernen en heeft tot 64 GB werkgeheugen en tot 2 TB opslag. De computer beschikt over een Gigabit Ethernet-poort, vier Thunderbolt 3-poorten, een HDMI-poort en twee USB-A-poorten. De nieuwe Mac Mini is ook gemaakt van gerecycled aluminium.

Het goedkoopste model heeft een quad-core Intel Core i3-chip, 8GB RAM en 128 GB, en kost 899 euro.  

Nog niet: AirPower en AirPods 2

Apple heeft nog altijd niet verteld wanneer zijn oplaadmat AirPower op de markt komt. Dat apparaat, waarmee je een iPhone, de AirPods en Apple Watch tegelijk draadloos kan opladen, werd al in september 2017 aangekondigd. Sindsdien is er weinig meer van vernomen. Mogelijk vindt de introductie later dit jaar of begin 2019 plaats.

Dat geldt mogelijk ook voor een nieuwe versie van de draadloze oordoppen AirPods. Apple meldde ook nog niets over een nieuwe iPad Mini of nieuwe iMacs.

Update iOS 12

De afgelopen weken bracht Apple drie nieuwe telefoons op de markt: de iPhone XS, de iPhone XS Max en de iPhone XR.

Vanavond bracht Apple ook de eerste grote update van iOS uit. In iOS 12.1 is het onder meer mogelijk om groepsgesprekken met FaceTime te voeren.