Waarom je smartphone steeds duurder wordt
Duur, duurder, duurst

Waarom je smartphone steeds duurder wordt

12-11-2018 18:38 Laatste update: 13-11-2018 11:46

Smartphone-fabrikanten hebben hun toptoestellen de afgelopen jaren flink duurder gemaakt. Mede vanwege prijzigere componenten, maar ook gewoon omdat het kan.

Bij de introductie van de iPhone 7 Plus twee jaar geleden kostte de goedkoopste uitvoering van dit toptoestel van Apple in Nederland 909 euro. Voor het huidige toptoestel van Apple, de iPhone XS Max, moet je minimaal 1259 euro neertellen. Een prijsstijging van 38,5 procent. In de VS steeg de prijs nog sneller, met 42,9 procent: van 769 naar 1099 dollar.

Apple loopt van oudsher voorop bij het opschroeven van de prijzen van zijn smartphones, maar ook andere fabrikanten vragen vandaag de dag meer dan ooit voor hun toptoestellen, zoals de Galaxy Note 9 of de Huawei Mate 20 Pro. Ook de nieuwe OnePlus 6T is een heel stuk duurder dan het topmodel uit 2016, de OnePlus 3.

Verbeteringen

Dat de topmodellen duurder worden, is niet zo vreemd. Neem opnieuw de iPhone: de iPhone XS Max is een veel beter toestel dan de iPhone 7 Plus. Denk maar aan alle nieuwe technologie (zoals Face ID), de toegenomen opslag (van 32 GB in de goedkoopste uitvoering van de 7 Plus naar minimaal 64 GB in de XS Max) en het nieuwe scherm (OLED in plaats van LED).

Maar duurdere onderdelen en innovatieve technologie zijn niet de enige redenen voor de prijsstijgingen. "Ik geloof zeker dat de prijsstijgingen gedeeltelijk worden veroorzaakt door duurdere componenten en een duurder productieproces, maar verklaart niet alles", vertelde analist Ben Wood van CCS Insight aan CNet.

Grotere winstmarge

Fabrikanten als Apple proberen ook gewoon hun winstmarge te vergroten, meent Wood.

De smartphone neemt bij veel mensen een centrale plaats in hun leven in: het is het belangrijkste apparaat dat we hebben. En de duurste modellen zijn statussymbolen geworden, stelt analist Carolina Milanesi van Creative Strategies tegenover CNet. Zolang we bereid zijn om daarvoor de portemonnee te trekken, zullen fabrikanten de prijzen blijven verhogen.

Kijk ook: de smartphones van 2019

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube.