IoT Challenge: misdaad opsporen met water
Van onze partner Vodafone

IoT Challenge: misdaad opsporen met water

23-11-2018 12:02 Laatste update: 22:48

Eind november worden de resultaten gepresenteerd van de Vodafone TNW IoT Challenge. Hiervoor werden oplossingen voor serieuze vraagstukken gezocht met gebruikmaking van het Internet of Things. Een van die vraagstukken betreft een middel om via oppervlaktewater criminaliteit tegen te gaan.

Ons land heeft te maken met ernstige milieudelicten, zoals bijvoorbeeld het dumpen van drugsafval en het lozen van andere gevaarlijke stoffen in de natuur. “De aandacht die daar naar uitgaat is nog wat mager” vindt Mark Wiebes, Innovatiemanager bij de Nationale Politie. Daarin schuilt volgens hem de reden voor de deelname van de Politie aan de Vodafone TNW IoT Challenge. “Wij willen de aandacht voor milieucriminaliteit graag vergroten. Een manier daarvoor is het activeren van burgers. Zoals waterkwaliteitsmetingen laten verrichten door mensen die zich betrokken voelen bij het milieu. Denk daarbij aan watersporters, natuurliefhebbers en sportvissers. Het introduceren van een eenvoudige sensor waarmee die metingen kunnen worden verricht, lijkt ons daarvoor een geschikt middel.”

Beheersen van kosten

Het idee is om mensen met zo’n sensor de kwaliteit van het oppervlaktewater te laten meten, waarna de resultaten via het Internet of Things worden doorgegeven aan een centrale database waartoe iedereen toegang heeft. Een belangrijk criterium voor dit plan is dat de kosten per sensor niet te hoog worden. “Als dergelijke sensoren enkele euro’s kosten, kunnen we ze breed aanbieden aan mensen die willen helpen met het verzamelen van gegevens. Als het veel duurder wordt, moeten we anders te werk gaan,” zegt Wiebes.

Stapsgewijs innoveren

Verschillende startups en scale-ups hadden interesse in het bedenken van een oplossing voor het vraagstuk van de politie. Er werd een longlist gemaakt, daarna een shortlist en uiteindelijk kwam daar een winnende case uit voort. Die komt op naam van Sodaq, een bedrijf uit Hilversum dat zich toelegt op de ontwikkeling van schaalbare elektronische oplossingen. Wiebes: “Tijdens de challenge bleek dat het moeilijk is om sensoren goedkoop te produceren in lage volumes. Maar Sodaq kan wel sensoren maken voor enkele tientallen euro’s. Daardoor konden we in ieder geval van start en bezien of zo’n apparaatje informatie kan leveren waar we iets aan hebben.”

“De sensor die is ontwikkeld, meet de elektrische geleidbaarheid van het water en de temperatuur daarvan. Dat is interessant omdat veranderingen in de geleidbaarheid van het water verband kunnen houden met verontreiniging in het water. Dat betekent dus dat we weliswaar niet meteen aan de meetresultaten zien dat er bijvoorbeeld liters zoutzuur in het water zijn gedumpt, maar wel kunnen bepalen of er aanleiding is voor nader onderzoek. Innoveren is vaak een proces van kleine stapjes zetten. Als dit een nuttige toevoeging is op de waarneming van milieucriminaliteit, werken we verder naar een volgend stadium.”

Spannende proef

Wiebes geeft aan dat de sensoren niet zijn ontwikkeld om watermetingen die reeds worden gedaan door andere partijen te vervangen. “Wij hebben geen enkele aanmerking op partijen die al goed werk doen. Daar zijn wij juist blij mee. Ons doel is slechts om meer aandacht te creëren voor misstanden in het milieu. Er zijn nu enkele tientallen sensoren beschikbaar. Daarmee gaan we ergens in de buurt van Amsterdam proefdraaien. Ze worden geplaatst in het publieke domein, in overleg met personen en partijen die daar aanwezig zijn. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om een woonboot waarvan we de eigenaar om medewerking vragen. Het is een open, best spannend experiment waarvan we snel de eerste resultaten hopen te kunnen presenteren. Het liefst al bij de presentatie van alle winnaars van de Internet of Things-challenge.”

Meer informatie over de Vodafone IoT-challenge en de deelnemers vind je hier.