Aanklacht tegen 'hackers' WhatsApp van vermoorde Khashoggi
Spyware

Aanklacht tegen 'hackers' WhatsApp van vermoorde Khashoggi

03-12-2018 12:11 Laatste update: 21:26

Het bedrijf achter de hacksoftware die de Saoedische autoriteiten toegang gaf tot gevoelige WhatsApp-gesprekken van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi, wordt aangeklaagd.

De Saoedische journalist Jamal Khashoggi werd in oktober vermoord in het Saoedi-Arabische consulaat in Istanboel. In de weken ervoor voerde hij via WhatsApp kritische gesprekken over de leiders van Saoedi-Arabië met vriend Omar Abdulaziz. Abdulaziz, ook een felle criticaster van de Saoedische regering, zegt dat zijn smartphone is gehackt. De onderschepte communicatie heeft volgens hem een rol gespeeld bij de moord op Khashoggi. 

'Spyware op militair niveau'

Abdulaziz klaagde zondag het Israëlische bedrijf NSO Group aan, omdat NSO de software heeft gemaakt waarmee zijn telefoon zou zijn gehackt. "Het hacken van mijn telefoon heeft een grote rol gespeeld in wat er gebeurd is met Jamal, moet ik helaas toegeven. Die schuld knaagt aan me", zegt hij tegen CNN.

Hij werd op de hack gewezen door het Citizen Lab van de Universiteit van Toronto. Het ging om 'spyware op militair niveau', ontwikkeld door het bedrijf NSO Group en verkocht aan de regering van Saoedi-Arabië. Volgens de aanklacht handelt het bedrijf bewust in software die mensenrechten kan schenden. 

Brief Amnesty

Mensenrechtenorganisatie Amnesty, dat ook aangeeft getroffen te zijn door de software, heeft een brief gestuurd naar de Israëlische regering met de oproep tot een exportverbod voor NSO Group. Het bedrijf zegt dat het softwarepakket bedoeld is om tegen misdadigers te strijden en dat dit al jaren bijzonder effectief is. 

De Amerikaanse regering zei vorige week geen bewijzen te hebben dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman betrokken is bij de moord op Khashoggi.