'Facebook gaf bepaalde bedrijven speciale toegang tot data'
Privacy

'Facebook gaf bepaalde bedrijven speciale toegang tot data'

05-12-2018 16:41 Laatste update: 16:48

Uit interne documenten blijkt dat Facebook sommige bedrijven speciale toegang tot gegevens van gebruikers gaf.

De documenten zijn online gezet door een comité van Britse parlementariërs. In de documenten is te lezen hoe Facebook tussen 2012 en 2015 overlegde met bedrijven als Airbnb, Lyft en Netflix. Er zou afgesproken worden dat Facebook de bedrijven toegang tot gegevens over de vrienden van groepen gebruikers zou geven, terwijl het sociale netwerk die toegang onder zijn voorwaarden eigenlijk beloofde niet te delen. Dat schrijven meerdere media op basis van de documenten, waaronder The New York Times en de BBC.

Ook is te lezen dat Facebook overwoog om app-ontwikkelaars die voldoende geld aan Facebook-advertenties uitgaven meer toegang tot gebruikersdata te geven. Concurrenten wilde Facebook juist afsluiten van gebruikersdata.

'Data nooit verkocht'

Facebook stelt in een verklaring dat de geopenbaarde documenten onderdeel uitmaken van een "nergens op gebaseerde rechtszaak" en dat "maar een deel van het verhaal wordt gepresenteerd, op een misleidende manier zonder context".

Facebook benadrukt ook dat het de data van gebruikers nooit heeft verkocht. Dat zei het bedrijf vorige week ook al, toen The Wall Street Journal uit dezelfde interne documenten publiceerde. Ook toen viel het overleg over toegang tot gebruikersdata op.

Reeks schandalen plaagt Facebook

Facebook heeft een jaar vol schandalen achter de rug, met nieuws over datalekken en de aanpak van nepnieuws. Onlangs nog kwam het nieuws naar buiten dat Facebook een omstreden PR-bureau desinformatie over concurrenten en critici liet verspreiden. Facebook ontkende dat in eerste instantie, later gaf de top van het bedrijf alsnog toe dat het wist van de samenwerking.

De geopenbaarde e-mails staan in rechtbankdocumenten uit een zaak tussen Facebook en de app-ontwikkelaar Six4Three. Dat Britse bedrijf klaagde Facebook in 2015 aan omdat diens databeleid concurrentiebeperkend zou werken. Facebook probeerde de publicatie van de interne documenten via de Amerikaanse rechter nog tegen te houden. 

Tips: pas deze Facebook-instellingen aan