Beeld © Epic Games
Beeld © Epic Games
Swipe It

Rapper klaagt Fortnite-maker aan om dansje

6 december 2018 16:21

De Amerikaanse rapper 2 Milly klaagt Fortnite-maker Epic Games aan, omdat een dansje in de populaire game lijkt op een dansbeweging van de rapper.

Het gaat om de dansbeweging 'Swipe It', die in juli in het vijfde seizoen aan Fortnite is toegevoegd, meldt Variety. De rapper vindt dat het dansje erg lijkt op een beweging die hij maakte in de clip van zijn nummer Milly Rock uit 2014.

2 Milly zegt nooit benaderd te zijn voor het gebruik van zijn dansbeweging, en ook nooit compensatie te hebben ontvangen. Epic wil nog niet op de aanklacht reageren. Een expert op het gebied van auteursrecht zegt tegen Variety dat het Amerikaanse copyrightbureau individuele dansbewegingen niet beschermt, maar wel bescherming biedt voor choreografisch werk.

Ongevraagd gebruik dansmoves

De rapper is niet de eerste die klaagt over het ongevraagd gebruik van zijn dansbewegingen. Scrubs-acteur Donald Faison herkende al een dansbeweging die hij maakte voor het nummer Poison van R&B-groep Bell Biv DeVoe. Chance The Rapper klaagde eerder dit jaar dat Epic Games de daadwerkelijke rapnummers aan de game moet toevoegen en niet alleen de dansbewegingen. Nu worden de artiesten die de bewegingen populair hebben gemaakt niet gecompenseerd, vindt de rapper.

In Fortnite kunnen spelers dansjes vrijspelen of kopen. Die dansjes kunnen door de personages in het spel worden uitgevoerd, bijvoorbeeld om een neergeschoten tegenstander al dansend zijn verlies extra in te wrijven. De bekendste dans uit Fortnite is de Floss, die ook niet door Epic is bedacht. De Floss werd voor het eerst bekend door een optreden van Katy Perry.

200 miljoen spelers

De battle-royale-modus van Fortnite heeft inmiddels meer dan 200 miljoen geregistreerde spelers. In juni was dat aantal nog 125 miljoen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Game-YouTuber Royalistiq trekt volle zalen met live Fortnite

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Fortnite-maker daagt YouTuber die valsspeeltrucs verkoopt